HomeNieuwsBijspijkeren in je vakantie

Bijspijkeren in je vakantie

Terwijl haar klasgenoten lekker genieten van hun herfstvakantie zit Jeske van Diemen (17) samen met 23 andere scholieren met haar neus in de schoolboeken. Ze neemt deel aan een van de bijspijkerkampen op de Universiteit Twente. “Je krijgt net zo lang uitleg tot je alles snapt.”

Deze week vindt tijdens de herfstvakantie een bijspijkerkamp plaats op de UT. Dit kamp is bestemd voor scholieren die hun studieresultaten voor sommige vakken op willen krikken. Student Civiele Techniek Matthijs Winkelaar (22) organiseert het kamp. "We willen scholieren helpen om goede schoolresultaten te halen, maar we willen ze daarnaast ook de campus van de UT laten zien en ze alvast kennis laten maken met het studentenleven."

KLEINE GROEPJES

Tijdens het kamp zitten de scholieren vijf dagen achter elkaar, zes uur per dag, met hun neus in de boeken. Ze werken in kleine groepjes van vier man, steeds onder begeleiding van één student. Volgens Jeske is die kleinschaligheid ideaal. "In de klas zit je met 30 leerlingen en is er lang niet altijd tijd voor al je vragen. We werken hier in kleine groepjes en je krijgt net zo lang uitleg tot je alles snapt."

www.youtube.com/v/tE7cbJKbmo4

BASIS

Iedereen heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij meedoet aan het kamp. Zo geeft Jeske aan dat ze moeite heeft met natuurkunde, wiskunde en vooral met scheikunde. "Mijn basis is bij deze vakken slecht. Ik ben daarom hier om de basis te herhalen. Per dag besteed ik hier drieënhalf uur aan scheikunde, anderhalf uur aan natuurkunde en één uur aan wiskunde. Ik merk dat ik veel langer kan doorleren dan ik vooraf had verwacht."

LOTING

Lylis Lacomblé (17) volgt alleen scheikunde tijdens het kamp. "Ik ben hier de enige die maar één vak doet. Ik wil graag geneeskunde gaan studeren. Vanwege de loting voor deze opleiding wil ik gemiddeld een acht halen. Scheikunde is mijn slechtste vak. Ik vind het fijn dat ik me hier tijdens het kamp helemaal op kan richten. Het verschil met school is dat de begeleider hier direct naast je zit. Elk klein ding dat je even niet snapt, kun je meteen vragen. 

BèTAVAKKEN

"In principe kunnen scholieren alle examenvakken bijspijkeren tijdens het kamp. De meeste scholieren volgen hier twee tot vier vakken." vertelt organisator Matthijs. "In de praktijk worden de typische bètavakken zoals wiskunde, scheikunde en natuurkunde het meest bijgespijkerd." Deze week stonden er echter ook vakken als biologie, economie, aardrijkskunde en Nederlands op het programma. "Als er vraag is naar andere vakken, zoeken we daar gewoon een begeleider bij."

Jarno Visser (24) is één van de begeleiders. "Ik heb informatica gestudeerd en tijdens het kamp geef ik bijles op het gebied van wiskunde en natuurkunde. Ik vind het leuk om kennis over te dragen en les te geven, maar daarnaast zijn deze kampen ook gewoon erg gezellig. Het is leuk om te zien dat gedurende de week het verschil tussen begeleiders en scholieren langzaam verdwijnt."

ONTSPANNING

Overigens wordt er niet alleen gestudeerd tijdens de bijspijkerkampen. Elke dag is er ook een uitgebreid avondprogramma, zodat de scholieren alvast een beetje kunnen ruiken aan het studentenleven. De ene avond staan er allerlei workshops op het programma, de andere dag gaat de groep de stad in om pizza te eten en een potje te poolen. Lylis vond van de activiteiten tot nu toe het bowlen het meest geslaagd. Volgens Jeske was juist de workshop theatersport "erg lachen." Maar, het hoogtepunt moet waarschijnlijk nog komen. Op de laatste avond van het kamp wordt er nog een eindfeest georganiseerd in de Vestingbar op de campus.

TWENTE ACADEMY

Het bijspijkerkamp in de herfstvakantie is slechts één van de activiteiten die de Universiteit Twente organiseert voor scholieren. Onder de noemer Twente Academy organiseert zij jaarlijks zeven bijspijkerkampen, twee examenkampen en verschillende bijlesdagen.

Verder heeft Twente Academy de 'Online Leeromgeving' in het leven geroepen. Dit digitale hulpmiddel bevat onder andere allerlei oefenexamens. Na afronding van zo'n examen krijgt de scholier feedback, met daarin de onderwerpen waarop hij of zij meer moet oefenen. Verder bevat de online leeromgeving allerhande animaties, kijk- en luistertoetsen en andere hulpmiddelen om scholieren klaar te stomen voor hun eindexamen.