HomeNieuwsSlimmer en preciezer opereren voor betere patiëntenzorg

Slimmer en preciezer opereren voor betere patiëntenzorg

De Universiteit Twente (UT) en Siemens Healthineers starten samen een research- en educatieprogramma, waardoor medische professionals in de toekomst veel nauwkeuriger en succesvoller beeld- en robotgestuurde operaties kunnen uitvoeren. Met slimmere en preciezere operatietechnieken kunnen meer patiënten beter worden behandeld en stijgt tevens de efficiency en kwaliteit van de patiëntenzorg.

Remke Burie, zakelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum (UT): “Ons simulatiecentrum is uniek omdat we de ontwikkeling van nieuwe technieken combineren met trainingen voor medische professionals. Het Technisch Medisch (TechMed) Centrum is een broedplaats voor medici, technisch geneeskundigen en ingenieurs om samen te werken aan de allernieuwste operatie- en behandeltechnieken.”

Kees Smaling CEO Siemens Healthineers Nederland, noemt de samenwerking rondom het TechMed Centrum een cruciale stap binnen de jarenlange goede samenwerking met de UT. “Met het unieke research- en educatieprogramma ontstaan nieuwe inzichten en kunnen wij letterlijk samenwerken aan ontwikkelingen waar de patiënt baat bij heeft. De tijd is voorbij om in isolement per discipline een nieuwe medische technologie te ontwikkelen. Daarnaast biedt de TechMed Academy van het Centrum een unieke leeromgeving voor medische professionals. Met behulp van augmented en virtual reality kunnen zij oefenen en sneller leren van hun fouten. Zodat ze straks op een veilige manier in een ziekenhuis de nieuwe technieken kunnen toepassen.”

Hightech-benadering

Nieuwe technieken zoals de nauwkeurige en gepersonaliseerde minimaal invasieve ingrepen zijn in opkomst. Voorbeelden zijn de lokale chemotherapie bij kankerpatiënten en (ablatie) therapieën binnen de oncologie en cardiologie. Patiënten hebben veel baat bij een hightech-benadering. De behandeling verloopt sneller, waardoor patiënten minder lang onder narcose zijn. Daarnaast treedt er minder bloedverlies op, omdat er kleinere sneetjes worden gemaakt. Dit draagt weer bij aan een sneller herstel en minder complicaties.

Snelle 3D-beeldvorming

Siemens Healthineers levert voor de trainingsoperatiekamer (OK) aan de UT onder meer een robot-gestuurd beeldvormend systeem. Daarmee is vanuit elke positie een snelle 3D-beeldvorming van de patiënt mogelijk. De beelden van het systeem worden direct gekoppeld aan bijvoorbeeld nieuw te ontwikkelen operatierobots. Ook kunnen de beelden worden gebruikt om katheters, capsules en dergelijke te navigeren naar de juiste plek in het lichaam van de patiënt.

MRI-scanner

Naast dit robot-gestuurde beeldvormende systeem wordt er tevens een MRI-scanner in het TechMed Centrum geplaatst. Hiermee wordt onderzocht hoe MRI bij bepaalde minimaal invasieve ingrepen een grotere rol kan spelen. De huidige beeldvormende systemen die nu vaak worden gebruikt in de OK maken nog gebruik van röntgenstraling. Dit heeft als nadeel dat pezen, spieren en zenuwen minder goed of niet in beeld kunnen worden gebracht. MRI technologie zou deze beperkingen kunnen opheffen.

Er is wel meer onderzoek nodig hoe een dergelijke complexe techniek, in combinatie met nieuwe genavigeerde (deels robotische) instrumenten goed kan worden ingezet tijdens een medische ingreep. Daarvoor wordt ook samenwerking gezocht met bedrijven die al veel expertise hebben op dit vlak.In het simulatiecentrum van het Technisch Medisch Centrum worden naast het robot-gestuurd beeldvormend systeem en de MRI veel geavanceerde simulatoren gebruikt voor trainingen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de meest adequate vormen van trainingen en onderzoek naar het meest optimale gebruik van al deze nieuwe technologieën.

Over het TechMed Centrum

Het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum) is een toonaangevende innovatie hub. Door een combinatie van excellent onderzoek, onderwijs en moderne faciliteiten draagt het TechMed Centrum bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg door middel van gepersonaliseerde technologie. Het TechMed Centrum heeft in de afgelopen 15 jaar een unieke en internationale positie verworven middels zeer vernieuwende opleidingen zoals Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Gezondheidswetenschappen en door translationeel onderzoek binnen de domeinen variërend van medische beeldvorming, robotica, bioengineering, medische fysiologie tot health & wellbeing technologie. Het TechMed Centrum werkt hiertoe nauw samen met diverse bedrijven en medische instellingen. Meer informatie op: www.utwente.nl/en/techmed/ 

Over Siemens Healthineers

Siemens Healthineers stelt zorgaanbieders wereldwijd in staat meer toegevoegde waarde te leveren. Dit doet Siemens Healthineers door hen te ondersteunen in hun ambities precisiegeneeskunde uit te breiden, zorgtransformaties te realiseren, patiëntervaringen te verbeteren en de gezondheidszorg te digitaliseren. Als toonaangevende pionier op het gebied van medische technologie, vernieuwt Siemens Healthineers voortdurend haar portfolio van producten en diensten. Dit gebeurt op de kerngebieden van beeldvorming voor diagnostiek en therapie en in laboratoriumdiagnostiek en moleculaire geneeskunde. Daarnaast ontwikkelt Siemens Healthineers dienstverlening op het gebied van digitale zorg en haar aanbod op het gebied van ziekenhuismanagement. Meer informatie op: www.siemens-healthineers.nl

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)