Zie Nieuws

Universiteit Twente lanceert MOOC ondernemerschap

Op 3 september lanceert de Universiteit Twente de MOOC ‘Technology Entrepreneurship: How to Start a New Venture’. Tijdens deze laagdrempelige online cursus leren deelnemers de basisbeginselen over hoe je een financieel succesvol technologiebedrijf op kunt zetten. Aan de hand van de succesvolle lean startup methode leren ze in drie weken tijd hoe ze kansen kunnen herkennen en hoe je een marktgeoriënteerde onderneming kunt opzetten en uitbouwen. 

Er wordt veel nieuwe technologie ontwikkeld, maar veel van deze technologie bereikt nooit een klant. Onder meer omdat de technologie onvoldoende aansluit op wensen van de klant. Daarom lanceert de Universiteit Twente de gratis online cursus ‘Technology Entrepreneurship: How to Start a New Venture’ waarin deelnemers op een laagdrempelige en inspirerende manier kennis kunnen maken met de basisbeginselen van ondernemerschap. De cursus is bestemd voor iedereen die via een eigen onderneming nieuwe technologie in de markt wil zetten, of die wil leren hoe dit moet. Cursusleider Rainer Harms: “We willen jongeren stimuleren om te gaan ondernemen en zo hun dromen na te jagen.” 

We willen jongeren stimuleren om te gaan ondernemen en zo hun dromen na te jagenRainer Harms

Slimme fouten maken

De cursus maakt gebruik van de lean startup methode die je in het volledige ondernemende proces kunt toepassen. In verschillende stappen leren de cursisten hoe ze kansen kunnen herkennen, wat hun potentiele klanten zijn en hoe ze hun netwerk in kunnen zetten om hun onderneming tot een succes te maken. Ondernemen is een proces van vallen en opstaan. Volgens Harms is het dan ook van groot belang dat je als ondernemer fouten maakt en daar vervolgens van leert. “Alle succesvolle ondernemingen maken fouten. Het is echter de kunst om dit in een vroeg stadium te doen. Met de methode die we gebruiken kan je fouten maken met beperkte consequenties. Het is zaak om vroegtijdig kleine slimme fouten te maken, om zo de grote domme fouten te voorkomen.” 

Meeste ondernemende universiteit

De cursus wordt verzorgd door verschillende docenten van NIKOS, het Nederlands Instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap van de Universiteit Twente (UT) en is er ook een belangrijke rol weggelegd voor ondernemers afkomstig van de UT. De UT is meermaals uitgeroepen tot de meeste ondernemende universiteit van Nederland en vormt de bakermat van 900 succesvolle spin-off bedrijven zoals Clear Flight Solutions en Eurekite. De docenten – met samen tientalen jaren ervaring op het gebied van ondernemerschap – combineren de laatste wetenschappelijke inzichten met praktische kennis uit de ondernemerspraktijk.

Zoals bij de meeste online cursussen van FutureLearn, kunnen deelnemers de cursus gratis volgen. Tegen een vergoeding kunnen ze extra diensten afnemen.