Zie Nieuws

Fraunhofer helpt bij opschalen productie fotonica-chips

Het Fraunhofer Project Center, op de campus van de Universiteit Twente, gaat een speciale micro-assemblage machine ontwikkelen voor fotonische chips. Dit is een belangrijke stap van kleine series naar grootschalige productie in Twente, door de nieuwe onderneming PHIX Photonics Assembly. Fraunhofer presenteert de machine op de MicroNano Conferentie in Amsterdam, op 12 en 13 december.

Fotonische schakelingen, chips die met licht werken, zijn duidelijk bezig aan een opmars, in bijvoorbeeld telecom en medische toepassingen. Het zijn nu nog vaak ‘high-end’ toepassingen in kleine series. Dat kan snel veranderen, bijvoorbeeld als fotonische chips op grote schaal toegepast gaan worden in 5G netwerken, voorspelt LioniX International. Deze onderneming, begonnen als spin-off van de UT, is inmiddels flink doorgegroeid en gevestigd in The Gallery op de campus. Het succes van opschalen valt of staat met een productietechniek om de fotonische componenten kosteneffectief te assembleren en verpakken. Dat is een compleet andere techniek dan voor elektronica-chips; het gaat bijvoorbeeld over het verbinden van glasfibers met fotonische schakelingen.

 

Mid-volume

Het Fraunhofer Project Center gaat hiervoor een innovatieve machine ontwikkelen en begeleidt de nieuwe onderneming PHIX Photonics Assembly met kennis van nieuwe productieprocessen. Deze stap gaat op dit moment over ‘mid-volume’ series tussen 1000 en 100.000, op termijn verwacht PHIX  naar miljoenenseries te kunnen groeien met een productielijn op de UT-campus. Zowel LioniX International als de UT zijn aandeelhouder in PHIX.

Modulair

Juist om de industrie te helpen met integrale productie-oplossingen en te begeleiden bij nieuwe ontwikkelingen zoals ‘Industry 4.0’, is begin dit jaar het Fraunhofer Project Center geopend, een samenwerking van de Universiteit Twente, Saxion en het Fraunhofer Instituut voor Productietechniek in Aken. Tijdens de MicroNano Conferentie, op 12 en 13 december in de Beurs van Berlage in Amsterdam, toont Fraunhofer al enkele modules van de machine. Dankzij de modulaire opbouw is de machine aan te passen aan de toepassing: fotonische componenten zijn bijvoorbeeld ook te koppelen aan vloeistofchips (lab-on-a-chip systemen) of micromechanische sensoren.

PhotonDelta

Fotonica is sterk vertegenwoordigd in Twente, met een cluster van researchgroepen en uitstekende labfaciliteiten van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, de opleiding Applied Nanotechnology binnen Saxion en verschillende succesvolle spinoffs. De regio maakt deel uit van PhotonDelta, het ecosysteem voor geïntegreerde fotonica in Nederland. In Twente ligt het accent op chips van siliciumnitride. 

Het Fraunhofer Project Center, het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie en LioniX zijn alle vertegenwoordigd op de MicroNano Conferentie, 12 en 13 december in Amsterdam

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)