HomeNieuws"Robotica spreekt aan"
Studenten werken aan hun robot
Studenten werken aan hun robot
Studenten werken aan hun robot
Studenten werken aan hun robot

"Robotica spreekt aan" BioRobotics, praktijkgerichte minor met aantrekkingskracht

Een eigen werkende robot bouwen vanuit het niets. Het is de basis van de High Tech Human Touch-module BioRobotics. Liefst 150 studenten werkten de afgelopen periode aan hun eigen robot in de minor, die daarmee de meest populaire minor op de Universiteit Twente is. Vanmiddag presenteren de studenten hun eindproduct. 

“Robotica spreekt aan”, merkt dr.ir. Arno Stienen, één van de coördinatoren van de minor BioRobotics. “Het is een ontzettend mooie integratie van verschillende disciplines als mechanical engineering, electrical engineering, software engineering en control engineering. En die passen studenten toe op een biomedisch probleem.”

Volledige periode

De derdejaarsstudenten zijn een hele periode volledig toegewijd aan het maken van hun eigen robot. Studenten uit alle disciplines, van wiskunde tot natuurkunde tot IT en industrieel ontwerpen: allemaal volgen ze hetzelfde programma. Naast projectmatig werken aan de robot bevat de minor ook nog een aantal inhoudelijke vakken. "Studenten ontwerpen een robot die het antwoord geeft op een ondersteuningsvraagstuk", vertelt Stienen. “We geven ze daarbij kennis mee over bijvoorbeeld dynamica, robotica en programmeren. Die kennis kunnen ze meteen in de praktijk toepassen.”

Voor de module is een stevig team gevormd van hoogleraren, promovendi, medewerkers en student-assistenten uit diverse vakgebieden om te zorgen dat de studenten aan het einde van de module een mooi product kunnen opleveren. Ook kunnen de deelnemende studenten bonuspunten verdienen als ze andere teams ondersteunen met hun expertise.

Brede vaardigheden

De aantrekkingskracht van Robotica is groot, zo blijkt. Liefst 150 studenten kozen voor de minor.

Menno Sytsma, Anne Schrader, Rosalyn Sleurink en Saskia Kruitwagen studeren allen biomedische technologie en werkten afgelopen maanden aan hun eigen robot. “We bouwen een robot die kan helpen met dammen”, vertelt Anne. “Door de beweging die de sensoren, die je op je lichaam kan aanbrengen, detecteren, stuur je de robot aan. De constructie is lastig en nog niet helemaal stabiel. Maar we hebben nog een paar dagen om daar aan te werken.” De minor vraagt vaardigheden in disciplines die soms voor de studenten nieuw zijn. “We hebben nog niet eerder geprogrammeerd, dus daarin zit wel een uitdaging”, zegt Menno. “Maar ook dat krijgen we wel onder de knie.”

Even verderop werken Roos Bulthuis en Nick Gregory (beiden ATLAS University College) en Wout op ’t Ende, Frank Esselink en Rick Douma (Advanced Technology) aan hun project. “Met onze robot kan je een minipiano bespelen”, legt Frank uit. “We werken ook met sensoren die je beweging vertalen naar het bespelen van de piano.” De laatste dagen wordt het wellicht nog nachtwerk om te zorgen dat de robot klaar is voor de eindpresentatie.

Ontwikkelen en beoordelen

Een innovatieve minor waarin studenten werken aan hun eigen robot vraagt aardig wat denkwerk over hoe het vak zo goed mogelijk kan worden ingericht. “We doen deze module nu twee jaar en slijpen onze werkwijze steeds verder bij”, aldus Stienen. “Studenten moeten uitgedaagd worden en tegelijkertijd moeten we wel kaders meegeven om wat richting te geven. We zetten teams van dezelfde opleidingsrichtingen bij elkaar, om te zorgen dat studenten zich ook daadwerkelijk breed ontwikkelen en niet te veel leunen op het specialisme van individuen.”

Vanmiddag om 16.30 uur presenteren de studenten van de minor BioRobotics hun creaties in het DesignLab. Iedereen is welkom om de eindmanifestatie bij te wonen.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)