Op 13 februari 2025 organiseert het Organ-on-Chip Centre Twente een nieuw symposium met het thema Oog-op-Chip (Eye-on-Chip).
Onze keynote speaker is Alex Garanto Iglesias van het Radboudumc en hij zal spreken over zijn onderzoek naar modellen van de retina, getiteld: "Retinal models in a dish to advance therapies to treat vision loss"
Sluit aan op 13 februari!
Locatie: Horst Toren T1300
Tijd: 14:00-15:30u voor bijpraten met collega's en het symposium.
Over Alex Garanto Iglesias
Dr. Garanto Iglesias studeerde biologie aan de Universiteit van Barcelona, gevolgd door een PhD over de functionele karakterisering van een gen dat geassocieerd wordt met erfelijke netvliesziekte. Hij vervolgde dit met een jaar onderzoek aan deubiquitinerende enzymen en het netvlies. In 2012 trad dr. Garanto Iglesias toe tot het Radboudumc als postdoc. Sindsdien richtte hij zijn wetenschappelijke carrière op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische interventies voor erfelijke netvliesziekte. In 2021 richtte hij zijn eigen groep op bij de afdeling Kindergeneeskunde en de afdeling Humane Genetica van het Radboudumc op onderzoek naar therapeutische RNA- en DNA-bewerking voor netvlies- en neurometabole ziekten, waar hij momenteel een volledige hoofdonderzoeker is.
Eye-on-chip
De ontwikkeling van experimentele modellen van het oog en de bijbehorende ziekten is een grote uitdaging. De anatomie van het oog en bijbehorende weefsels, inclusief de bloedvaten, is ingewikkeld en zeer gestructureerd. Voor een experimenteel model om functionele aspecten van oogziekten vast te leggen, is het noodzakelijk om minimaal een deel van de heterogeniteit en weefselcomplexiteit van het oog vast te leggen. Daarbij is het wenselijk om de gecontroleerde integratie van specifieke risicofactoren en mechanistische factoren mogelijk te maken.
Veelbelovende studies hebben aangetoond dat Organ-on-Chip-technologie kan worden toegepast om modellen te ontwerpen met voldoende complexiteit om specifieke pathofysiologische processen zoals choroïde neovascularisatie en fagocytose van het buitenste segment van de fotoreceptor vast te leggen. Dergelijke studies richten zich vooral op het aanpakken van de technische uitdagingen en benadrukken daarom de noodzaak van multidisciplinaire ontwikkeling door projectgroepen op te bouwen met voldoende biomedische, (stam)celbiologische en technische expertise en om directe verbindingen op te nemen tussen belanghebbenden uit de academische wereld, de farmaceutische industrie en de hightechindustrie.