HomeEvenementenBioBlitz 2024: welke soorten vind je op de campus?

BioBlitz 2024: welke soorten vind je op de campus? Verken de campus & spot planten en dieren

22 mei is het Wereldbiodiversiteitsdag. Als UT zijn we trots op onze groene campus en willen we in evenwicht bestaan met de meer dan 2000 dier- en plantensoorten die hier hun thuis hebben. Daarom trappen we op deze dag BioBlitz 2024 af: in een maand tijd willen we zoveel mogelijk vogels, bomen, bloemen, vlinders en libellen op de campus spotten en registreren. We nodigen je uit om samen met ons de campus te verkennen!

Schrijf je in voor een of meer van de BioBlitz 2024 events
Klik hier

Iedereen kan meedoen aan de BioBlitz, voorkennis is niet nodig. Je downloadt de app Obsidentify, gaat op onderzoek uit en maakt foto's van planten en dieren die je ziet. Deze waarnemingen worden gecontroleerd door de mensen achter de website waarneming.nl (onderdeel van observation.org waar natuurwaarnemingen worden gedocumenteerd). Alle informatie over hoe je mee kunt doen is daar ook te vinden. De site is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Met een groepje enthousiaste mensen hebben we al een lijst gemaakt van de soorten die in het verleden op de campus zijn gezien (PDF). Deze lijst bevat zo'n 2000 namen! Je zult zeker iets interessants tegenkomen op de campus, als je de tijd neemt om om je heen te kijken.

Samen de campus ontdekken

Als je hulp wilt bij het vastleggen van soorten, het identificeren van soorten of andere vragen hebt over biodiversiteit, dan zijn Wim Bakker (ITC) en Brechje Marechal (CFM) beschikbaar in Langezijds op:

 • Woensdag 22 mei van 12:00-13:00
 • Donderdag 6 juni van 12:30-14:00
 • Woensdag 12 juni van 12:30-14:00
 • Dinsdag 18 juni van 12:00-13:30

Je kunt ze ontmoeten bij de servicebalie/trap. Aanmelden is fijn zodat we weten dat je komt. Inloop is ook mogelijk.

Daarnaast zijn er drie momenten waarop we samen op verkenning gaan om specifiek vogels, libellen of nachtvlinders te vinden:

 • Donderdag 23 mei van 07:00-09:00 uur gaan we samen met vogelexpert Rolf de By (ITC) een wandeling maken en proberen een paar aparte habitats te bezoeken. Neem een verrekijker mee als je die hebt. Deze wandeling vindt plaats ongeacht het weer, dus kleed je voor de gelegenheid. Verzamellocatie: Langezijds ingang.
 • Vrijdag 31 mei van 11:00-13:00 kun je met Wim Bakker (ITC) libellen identificeren rond de vijvers. Verzamellocatie: Langezijds ingang.
 • Vrijdagavond 14 juni van 22:00 tot 24:00 kun je meedoen met de veldbiologievereniging KNNV op hun nachtvlinder identificatie evenement.

Je kunt je inschrijven voor een of meer van bovenstaande momenten via deze link.

 • Over Wim Bakker & Rolf de By

  Wim Bakker is een expert op het gebied van libellen, vlinders en sprinkhanen, en weet het een en ander van planten en vogels. Hij is bestuurslid van de KNNV Enschede, de vereniging voor veldbiologie in Enschede. Hij is co-auteur van het boek “De Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)”, uitgegeven in 2015.

  Rolf de By groeide op aan de Noord-Hollandse kust en is is vogelaar sinds zijn 12e. Hij woont al meer dan 40 jaar in Twente. Hij vogelt graag op het gehoor, is een fervent vogelgeluidsopnemer en heeft op veel plaatsen buitenshuis vogels gezocht, gevonden en opgenomen.

Waarom is dit belangrijk?

De biodiversiteitscrisis heeft meer aandacht nodig. Zonder de diensten die de flora en fauna bieden, zouden wij mensen een mindere levenskwaliteit hebben. Deze diensten omvatten schaduw, water, bestuiving en een plek om te ontspannen, om er maar een paar te noemen. Veel soorten staan op de lijst van bedreigde diersoorten en nog meer soorten gaan ernstig achteruit. We willen het bewustzijn en de kennis van planten en dieren en de complexe relaties in de natuur vergroten om bij te dragen aan het bestrijden van deze crisis. Doe je met ons mee?

Als je na deze maand op de hoogte wilt blijven van de resultaten, laat dan je contactgegevens achter via het aanmeldformulier.

Duurzaamheid op de UT

De UT streeft ernaar een duurzame organisatie te worden. Een duurzame organisatie heeft een lage CO2-uitstoot, een minimaal gebruik van grondstoffen om de impact van de UT op de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en ontbossing te verminderen in combinatie met een focus op hergebruik en recycling van hulpbronnen. Ook wordt vervuiling geminimaliseerd en biodiversiteit versterkt. Het verminderen van de CO2-uitstoot, circulair worden en het minimaliseren van vervuiling en het versterken van de biodiversiteit hangen met elkaar samen: ze beïnvloeden elkaar en zijn met elkaar verbonden. Kijk voor meer informatie op de duurzaamheidswebsite.

Vragen

Heb je vragen over de BioBlitz 2024 of duurzaamheid in het algemeen? Stuur dan een bericht naar sustainability@utwente.nl.

BioBlitz 2024: welke soorten vind je op de campus? Verken de campus & spot planten en dieren
Registreer