Zie Evenementen

UT in ‘We Gaan Het Maken’ op TV Laatste aflevering

Op 22 maart volgt de laatste aflevering van het BNNVARA programma ‘We Gaan Het Maken’ op NPO 1, 21.30 uur. In dit programma helpen vijf onderzoekers van de UT mee om mensen met een beperking aan een oplossing te helpen die hun leven zal veranderen. De UT draagt met wetenschap en technologie bij aan het welzijn en de toekomst van mensen. 

Samen met presentator Patrick Lodiers en gewapend met de nieuwste technieken binnen hun vakgebied proberen onderzoekers Edwin Dertien, Wouter Eggink, Khiet Truong, Arjan van Hessen en Hellen van Rees, het onmogelijke mogelijk te maken. Het programma geeft een kijkje in het creatieve brein van mensen die durven te pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken. 

Aflevering maandag 22 maart

In de laatste uitzending maakt Hellen van Rees (mode-/textielontwerper en onderzoeker projecten UT) een speciale jas voor Nynke (31). Nynke heeft een zeldzame spierziekte waardoor de spierkracht in haar bovenarmen en bovenbenen vermindert. Ze vindt het erg vervelend dat ze niet meer zelfstandig haar jas kan aan- en uittrekken. Uitvinder Astrid Poot gaat een uitdaging aan met Camiel (28) die door een beperking niet zelfstandig naar het toilet kan gaan. 

Programma’s terugkijken

Het programma ‘We Gaan Het Maken’ (WGHM) bestaat uit 4 afleveringen. In de eerste uitzending op 1 maart was te zien hoe Johannes met hulp van onderzoeker Edwin Dertien zijn hobby kon blijven doen: vogels spotten en fotograferen. In de tweede uitzending van 8 maart zagen we hoe Hellen van Rees een vader die niet tegen zonlicht kan, voorziet van een UV-werend masker zodat hij weer naar buiten kan met zijn kinderen. De tweede kandidaat in aflevering 2 is een moeder die door een pneumokokkenbacterie haar vingers en benen is verloren. Onderzoeker Wouter Eggink (UT, ET) maakt voor haar een apparaat waarmee ze zelfstandig de trap op kan. In de derde aflevering van 15 maart was te zien hoe onderzoeker Edwin Dertien (UT) aan de slag gaat met een gamecontroller voor Marc (26) die de ziekte van Duchenne heeft, waardoor zijn spierfuncties afsterven. Onderzoekster Khiet Truong (UT) werkte samen met Arjan van Hessen aan een spraakcomputer voor Joël (16). 

Meer informatie 

De uitzending van ‘We Gaan Het Maken’ wordt uitgezonden in het Nederlands. Foto van Patrick Lodiers is gemaakt voor de uitbraak van de corona-epidemie. Illustratie: Kim Hovestad. Contactpersoon voor meer informatie: Hinke Mulder