Zie Evenementen

Food & Cognition: Het MKB Café - Sessie 2 Geur & eetgedrag en reukverlies bij Corona

Schrijf je nu in voor dit inspirerende event
Klik hier

Sessie 2: Geur & eetgedrag en reukverlies bij Corona

Hoe belangrijk is geur voor ons eetgedrag? En wat gebeurt er als we niet goed meer kunnen ruiken, zoals wereldwijd een groot deel van de mensen met COVID-19 ondervond? In deze sessie zullen we het belang van geur bij eetgedrag bespreken met een expert uit de praktijk - Wim Vaessen van Essensor - en een expert uit de wetenschap - Sanne Boesveldt van de Wageningen Universiteit. Ook vragen we hoe COVID-19 hun dagelijkse werkzaamheden heeft beïnvloed en wat voor inzichten (qua innovaties en wetenschap) het hen heeft gebracht.

Tijdens elke sessie zal een wetenschapper en MKB'er hun licht laten schijnen op het onderwerp en hoe verhoudt zich dat tot de recente ontwikkelingen? Wat kunnen MKB'ers leren en gebruiken? We zoeken spanningsvelden op, dagen deelnemers uit om actief mee te denken in oplossingen en wellicht ontmoet u tijdens het event wel een nieuwe samenwerkingspartner om uw eetbeleving met hulp van technologie te veranderen? 

Sprekers 

Sanne Boesveldt
Universitair HoofdDocent Sensory science and Eating Behavior bij Wageningen University & Research

Mijn groep richt zich op chemosensorische signalen en hoe deze interageren met metabole en cognitieve factoren, om te beslissen of, wat en hoeveel we eten. Ik combineer gedrags-, neurobiologische en fysiologische metingen om de kernvraag te ontrafelen waarom eten we (te) veel? Binnen dit kader werk ik aan twee grote onderzoekslijnen: I) de invloed van geuren op eetlustregulatie; II) chemosensorische veranderingen in klinische populaties. Met mijn werk hoop ik bij te dragen aan het veranderen van het huidige eetgedrag naar gezondere en meer lonende voedingspatronen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Wim Vaessen
Sensory & Consumer Science specialist bij Essensor b.v.

Analyses van succesvolle producten hebben keer op keer aangetoond dat de sensorische eigenschappen van cruciaal belang zijn. In Nederland is ESSENSOR Sensory Market Research de autoriteit en marktleider op dit gebied.

Al meer dan 25 jaar ondersteunen we de food- en non-foodsector bij het optimaliseren en verkopen van producten met behulp van marktonderzoek dat gebruik maakt van de menselijke zintuigen van geur, smaak, zicht, gehoor en aanraking. Onze geavanceerde sensorische onderzoeksmethoden geven inzicht in verbetermogelijkheden.

Hosted door: Femke Nijboer 
Universiteit Twente - Assistant Professor Creative Technology

Co-hosted door: Esther Aarts
Donders Centre voor Cognitieve Neuroimaging, Radboud Universiteit - Coördinator Food and Cognition 

WANNEER & WAAR

  • 9 juli 2020
  • 15.30 - 16.15
  • Taal: Nederlands
  • Entree: Gratis
  • Locatie: Online, via Livestorm webinar (je hoeft geen programma te downloaden om te deel te nemen)

VOOR WIE

Alle MKB bedrijven en onderzoeksinstellingen die geïnteresseerd zijn en werkzaam zijn in de voedselindustrie in de breedste zin van het woord. Dit kan variëren van MKB'ers die te maken hebben met de eetervaring (bijvoorbeeld cateraars, restaurants, zorginstellingen, leveranciers, etc), organisaties die actief zijn in de productie tot aan wetenschappers die bijvoorbeeld onderzoek doen naar eetgedrag, de impact meten van het COVID-19 virus op de voedselindustrie of de toevoeging van technologie bij eetbelevingen.  

registratie

Ook al is er geen limiet op het aantal deelnemers, we gaan er wel van uit dat als u zichzelf registreert, u deelneemt aan de sessie. Onze hosts en sprekers bereiden de sessie voor mede aan de hand van de deelnemende MKB'ers. Mocht u niet kunnen deelnemen, dan kunnen we u de opgenomen video van het webinar toesturen. Als u vragen heeft of u wilt zich uitschrijven dan kunt u contact opnemen met dit mailadres


De serie


2 juli  |  15.30 - 16.15

Sessie 1: Consumentenwetenschap
Sprekers: Guido Camps & Adjmal Sarwary  

Meer informatie 

9 juli  |  15.30 - 16.15

Sessie 2: Geur & eetgedrag en reukverlies bij Corona
Sprekers: Sanne Boesveldt & Wim Vaessen

Meer informatie 

Na de zomerbreak (augustus/september) worden de volgende sessies ingepland

Te verwachten thema's:
Robots, Voeding en Cognitie
Ouderen, eenzaamheid, Ondervoeding en Cognitie
Kinderen, Voeding en Cognitie
Gepersonaliseerde voeding
Veranderen van leefstijl, voeding
Stress-gerelateerd eten  
Duurzame keuzes  

organisatie

Dit event wordt georganiseerd door het strategische programma Personalized eHealth Technology, binnen het TechMed Centre instituut. Het event vindt plaats binnen het programma EFRO Food & Cognition en wordt gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) & Operationeel Programma Oost (OP Oost) binnen de Europese Unie. 

           

EFRO FOOD & COGNITION

Slechte eetgewoonten zijn risicofactoren voor belangrijke chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten en vormen wereldwijd een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Onze voedselkeuzes hebben op hun beurt niet alleen invloed op de algemene gezondheid, maar ook op de gezondheid van de hersenen. Met het ouder worden van de bevolking wordt het voorkomen van cognitieve achteruitgang een steeds grotere uitdaging en nemen de kosten in verband met neurodegeneratieve ziekten zoals dementie dramatisch toe. Gezonde voeding eerder in het leven is van het grootste belang bij het voorkomen van hersenziekten later in het leven. Het doorbreken van slechte gewoonten voor gedragsverandering is echter niet eenvoudig in onze huidige obesogene en ongelijke samenleving. Food and Cognition onderzoekt de wisselwerking tussen voeding, eetpatronen en hersenen. Met hulp van de toegekende EFRO cluster- en netwerk-subsidie wil het onderzoeksprogramma de regionale samenwerking met het mkb  verder uitbouwen. Het programma brengt MKB, grote voedingsproducenten en onderzoekers uit Nijmegen, Wageningen en Twente met elkaar in contact om samen consortia in Oost Nederland te kunnen vormen. 

Meer informatie over het EFRO Food & Cognition programma. 

PERSONALIZED EHEALTH TECHNOLOGY 

Het wordt steeds duidelijker dat de huidige benadering van de gezondheidszorg niet duurzaam is, vooral als het gaat om het toenemende volume en de vraag naar chronische ziekten, waarvoor een heroverweging van strategieën voor innovatieve oplossingen nodig is. Het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën in de gezondheidszorg - eHealth - is een veelbelovende strategie om de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren. Biologische (bijv. Genetische aanleg), gedrags (bijv. Levensstijl) en omgevingsfactoren (bijv. Fysieke en sociale context) beïnvloeden de toename en progressie van chronische ziekten. eHealth maakt het ook mogelijk om deze uitdaging van diversiteit aan te gaan, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die aanpasbaar zijn voor elke gebruiker, en ook aan veranderingen in de loop van de tijd. Elk individu, dat met een specifieke aandoening te maken heeft, heeft een duidelijk uniek geval en benadrukt de behoefte aan gepersonaliseerde e-gezondheidstechnologie.

Meer inforamtie over het Personalized eHealth Technology programma. 

OP OOST

Het Operationeel Programma Oost (OP Oost) is hét subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.

 Meer informatie over het OP Oost programma.