Zie Evenementen

Food & Cognition: Het MKB Café - Sessie 1 Consumentenwetenschap

Schrijf je nu in voor dit inspirerende event
Klik hier

Sessie 1: Consumentenwetenschap

In dit webinar zal de wetenschap op het gebied van vertering van babyvoedsel tot neuromarketing centraal staan. Diverse velden met een enkele zaak gemeen: de consument als onderzoeksobject.

Tijdens elke sessie zal een wetenschapper en MKB'er hun licht laten schijnen op het onderwerp en hoe verhoudt zich dat tot de recente ontwikkelingen? Wat kunnen MKB'ers leren en gebruiken? We zoeken spanningsvelden op, dagen deelnemers uit om actief mee te denken in oplossingen en wellicht ontmoet u tijdens het event wel een nieuwe samenwerkingspartner om uw eetbeleving met hulp van technologie te veranderen? 

Sprekers 

Guido Camps
Senior onderzoeker bij OnePlanet Research Center & Researcher bij Wageningen University & Research

Dokter in de diergeneeskunde, doctor in voeding en MRI. Momenteel werkzaam op het gebied van sensorontwikkeling, en probeert algoritmen om fysiologie (big data, kunstmatige intelligentie) toe te passen op voeding.

Adjmal Sarwary
Founder & CEO bij MindTrace 

MindTrace is een bedrijf dat neuromarketing-testen aanbiedt met alleen een webcam. Hun software maakt van elke webcam een 'gedachtenlezer' door te meten wat mensen zien (eye-tracking), hoe ze daarop reageren (emotion-tracking) en hoe dat hun opwindingsniveau beïnvloedt (hartslag). Het testsysteem is opgezet via het internet, wat betekent dat ze iedereen altijd en overal kunnen testen. Op deze manier hebben ze bijvoorbeeld onderzocht hoe mensen reageren op de insectenburger van BugFoundation.

Hosted door: Femke Nijboer 
Universiteit Twente - Assistant Professor Creative Technology

Co-hosted door: Esther Aarts
Donders Centre voor Cognitieve Neuroimaging, Radboud Universiteit - Coördinator Food and Cognition 

WANNEER & WAAR

  • 2 juli 2020
  • 15.30 - 16.15
  • Taal: Nederlands
  • Entree: Gratis
  • Locatie: Online, via Livestorm webinar (je hoeft geen programma te downloaden om te deel te nemen)

VOOR WIE

Alle MKB bedrijven en onderzoeksinstellingen die geïnteresseerd zijn en werkzaam zijn in de voedselindustrie in de breedste zin van het woord. Dit kan variëren van MKB'ers die te maken hebben met de eetervaring (bijvoorbeeld cateraars, restaurants, zorginstellingen, leveranciers, etc), organisaties die actief zijn in de productie tot aan wetenschappers die bijvoorbeeld onderzoek doen naar eetgedrag, de impact meten van het COVID-19 virus op de voedselindustrie of de toevoeging van technologie bij eetbelevingen.  

registratie

Ook al is er geen limiet op het aantal deelnemers, we gaan er wel van uit dat als u zichzelf registreert, u deelneemt aan de sessie. Onze hosts en sprekers bereiden de sessie voor mede aan de hand van de deelnemende MKB'ers. Mocht u niet kunnen deelnemen, dan kunnen we u de opgenomen video van het webinar toesturen. Als u vragen heeft of u wilt zich uitschrijven dan kunt u contact opnemen met dit mailadres


De serie


2 juli  |  15.30 - 16.15

Sessie 1: Consumentenwetenschap
Sprekers: Guido Camps & Adjmal Sarwary  

Meer informatie 

9 juli  |  15.30 - 16.15

Sessie 2: Geur & eetgedrag en reukverlies bij Corona
Sprekers: Sanne Boesveldt & Wim Vaessen

Meer informatie 

Na de zomerbreak (augustus/september) worden de volgende sessies ingepland

Te verwachten thema's:
Robots, Voeding en Cognitie
Ouderen, eenzaamheid, Ondervoeding en Cognitie
Kinderen, Voeding en Cognitie
Gepersonaliseerde voeding
Veranderen van leefstijl, voeding
Stress-gerelateerd eten  
Duurzame keuzes  

organisatie

Dit event wordt georganiseerd door het strategische programma Personalized eHealth Technology, binnen het TechMed Centre instituut. Het event vindt plaats binnen het programma EFRO Food & Cognition en wordt gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) & Operationeel Programma Oost (OP Oost) binnen de Europese Unie. 

           

EFRO FOOD & COGNITION

Slechte eetgewoonten zijn risicofactoren voor belangrijke chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten en vormen wereldwijd een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Onze voedselkeuzes hebben op hun beurt niet alleen invloed op de algemene gezondheid, maar ook op de gezondheid van de hersenen. Met het ouder worden van de bevolking wordt het voorkomen van cognitieve achteruitgang een steeds grotere uitdaging en nemen de kosten in verband met neurodegeneratieve ziekten zoals dementie dramatisch toe. Gezonde voeding eerder in het leven is van het grootste belang bij het voorkomen van hersenziekten later in het leven. Het doorbreken van slechte gewoonten voor gedragsverandering is echter niet eenvoudig in onze huidige obesogene en ongelijke samenleving. Food and Cognition onderzoekt de wisselwerking tussen voeding, eetpatronen en hersenen. Met hulp van de toegekende EFRO cluster- en netwerk-subsidie wil het onderzoeksprogramma de regionale samenwerking met het mkb  verder uitbouwen. Het programma brengt MKB, grote voedingsproducenten en onderzoekers uit Nijmegen, Wageningen en Twente met elkaar in contact om samen consortia in Oost Nederland te kunnen vormen. 

Meer informatie over het EFRO Food & Cognition programma. 

PERSONALIZED EHEALTH TECHNOLOGY 

Het wordt steeds duidelijker dat de huidige benadering van de gezondheidszorg niet duurzaam is, vooral als het gaat om het toenemende volume en de vraag naar chronische ziekten, waarvoor een heroverweging van strategieën voor innovatieve oplossingen nodig is. Het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën in de gezondheidszorg - eHealth - is een veelbelovende strategie om de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren. Biologische (bijv. Genetische aanleg), gedrags (bijv. Levensstijl) en omgevingsfactoren (bijv. Fysieke en sociale context) beïnvloeden de toename en progressie van chronische ziekten. eHealth maakt het ook mogelijk om deze uitdaging van diversiteit aan te gaan, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die aanpasbaar zijn voor elke gebruiker, en ook aan veranderingen in de loop van de tijd. Elk individu, dat met een specifieke aandoening te maken heeft, heeft een duidelijk uniek geval en benadrukt de behoefte aan gepersonaliseerde e-gezondheidstechnologie.

Meer informatie over het Personalized eHealth Technology programma. 

OP OOST

Het Operationeel Programma Oost (OP Oost) is hét subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.

 Meer informatie over het OP Oost programma.