Zie Evenementen

Studium Generale: Naar alle ONwaarschijnlijkheid – wat is toeval?

Sta je nét op het punt om iemand te bellen, belt diegene jou! Sommige mensen zijn geneigd om zo’n toevallige gebeurtenis aan ‘iets hogers’ toe te schrijven. Waar komt de menselijke neiging om overal oorzaken en zinvolle verbindingen te zien vandaan? Is een gebeurtenis zonder oorzaak denkbaar? De wetenschap was er eeuwenlang op gericht om alle toeval buiten te sluiten. Zowel de evolutiebiologie als de kwantummechanica berusten echter op (verschillende) fundamentele vormen toeval. Wat betekent dit? En hoe verandert toeval ons wereldbeeld?

 

Prof. dr. Klaas Landsman is hoogleraar Mathematische Fysica (Radboud Universiteit). In 2018 schreef hij een populairwetenschappelijk boek over toeval: Naar alle ONwaarschijnlijkheid. Toeval in de wetenschap en filosofie. Eerder publiceerde hij Requiem voor Newton (2005).

 

Dinsdag 14 mei, 19.30-21.00 uur

Vrijhof/Agora

 

In samenwerking met Abacus