Bachelor kiezen maar de Online Open Dag gemist?

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Technische Natuurkunde bekijk je vanuit verschillende invalshoeken het vakgebied. Je verdiept je natuurlijk in de natuur- en wiskunde – want zonder die twee kun je geen technisch-natuurkundige problemen oplossen. Ook raak je vertrouwd met natuurkundige experimenten en informatica. De teamprojecten in het eerste jaar hebben een directe koppeling met de praktische thema’s die in de verschillende modules centraal staan.

  • Jaar 1Jaar 1
  • Dynamica en Relativiteit
  • Thermodynamica
  • Elektromagnetisme en Meten
  • Quantum en Geometrische Optica

Module 1: Dynamica en Relativiteit

In de eerste module draait alles om dynamica en relativiteit. Bij dynamica leer je over het verband tussen krachten en bewegingen van objecten. Bij het meer abstracte onderdeel relativiteit ontdek je dat alledaagse begrippen als ‘afstand’ en ‘tijd’ afhankelijk zijn van hoe snel de waarnemer beweegt. Natuurlijk ga je de natuurkunde ook al toepassen in het lab. Je leert hoe je zelfstandig een natuurwetenschappelijk experiment opzet en hoe je onderzoeksresultaten overzichtelijk rapporteert. Het teamproject draait om de Sportfysica: met jouw team ga je een sportbeweging analyseren.

Studenten vóór jou analyseerden in het teamproject binnen Module 1 de bekende 'bottle flip' en hebben er zelfs een wetenschappelijk artikel over. Bekijk de video over dit project.

Module 2: Thermodynamica

Tijdens de tweede module leer je alles over thermodynamica en thermodynamische cycli. Je houdt je onder meer bezig met motoren, koelinstallaties en warmtepompen. Daarnaast ga je in het lab bezig met verschillende manieren van warmtetransport. En je verdiept je in de wiskunde die je nodig hebt om thermodynamische problemen op te lossen. Jij en je projectgroep ontwerpen, bouwen en testen een thermodynamisch systeem, zoals een koeler (koelinstallatie) of een energieopslagsysteem. Aan dit project, dat eindigt met een wedstrijd, doen ook teams van de bachelor Advanced Technology mee. Bekijk ook de video over deze module waarin we student Stan volgen.

Module 3: Elektromagnetisme en Meten

De derde module gaat over elektriciteit en magnetisme, maar ook over het fenomeen dat beide met elkaar verbindt. Natuurlijk komt er de nodige wiskunde aan bod. Tijdens het project ga je aan de slag met een historisch experiment dat leidde tot het formuleren van een kernbegrip uit Elektriciteit & Magnetisme. Samen met studenten Applied Mathematics (Toegepaste Wiskunde) ga je dit experiment op een moderne, creatieve en aantrekkelijke manier opnieuw uitvoeren en demonstreren. Daarnaast leer je hoe de theorie is ontstaan en op welke verschillende manieren wiskundigen en natuurkundigen daar tegenaan kijken. En je gaat aan de slag in het lab met het bouwen van een optische LED-fotodiode zenderontvanger-schakeling, waarmee je een muzieksignaal kunt overbrengen.

Module 4: Quantum en Geometrische Optica

Om eigenschappen van materialen te bepalen, moet je als student Technische Natuurkunde meer weten over atomen en de atomaire structuren van materialen. Daar draait het om in de vierde module. Zo leer je bijvoorbeeld de eigenschappen van materialen te relateren aan de opbouw op atomaire schaal en ontdek je hoe transparantie verband houdt met de rangschikking van atomen. Verder krijg je een introductie in de kwantummechanica. Tijdens het teamproject verdiep je je in een energietoepassing van materiaal via een apparaat dat smarties kan sorteren op kleur.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies