Martijn van Andel, risico analist en business intelligence consultant bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Hoe ziet in vogelvlucht jouw loopbaan eruit, na het behalen van de opleiding?

Ik ben gestart bij Tibbe Company een startup uit Twente die proces- en resultaatverbeterprojecten in de zorg uitvoerde. Later is het bedrijf onderdeel geworden van KPMG Plexus. Ik merkte er dat ik veel oplossingen bedacht met een sterk IT-component. Ik maakte zelf IT -tools erbij, waarvoor ik tijdens mijn TBK-bachelor en logistiek master de basis skills geleerd had.

Het voelde alsof ik op IT-gebied een beetje quick win, grote stappen snel thuis, oplossingen maakte. Ik wilde daarom beter leren hoe je IT op professionele wijze ontwikkelt. Ik ben daarom in 2011 bij het Amsterdamse business intelligence bedrijf Hot ITem gaan werken als ontwikkelaar en later als technisch projectleider. Hier heb ik mij verdiept in professionele informatieverwerking. 

Met deze kennis op zak wilde ik weer mijn grootste drive opzoeken: organisaties meer resultaat laten behalen door praktische oplossingen te bedenken. Weer iets dichter bij de kern van de organisatie komen. Na een anti-fraude en anti-witwas project bij een Europese bank, was de stap naar een financieel toezichthouder klein voor mij. Ik ben daarom in April 2013 als risico analist en BI-consultant bij de AFM begonnen. Wij doen onderzoeken naar potentiële problemen in de financiële sector.

Waar ben je trots op, kijkend naar je carrière tot nu toe?

Bij iedere plek waar ik aan het werk ben geweest heb ik processen in gang kunnen zetten die tot op de dag van vandaag goed blijken te werken. Als ik zie hoeveel projecten, ondanks alle energie, binnen twee jaar sneuvelen dan ben ik erg blij met deze toegevoegde waarde.

Ben je geworden wat je dacht dat je zou worden?

Nee, al is mijn huidige functie wel iets dat ik direct bij afstuderen ook al leuk gevonden zou hebben. Maar vooral het carrièrepad is totaal anders dan ik mij had voorgesteld. Ik dacht direct te starten met mijn droombaan, maar ondanks de mooie opdrachten en fijne collega's, bleek ik toch graag met andere dingen bezig te willen: ik haalde te weinig energie uit het werk. Als je bijna afgestudeerd bent sta je er eigenlijk niet bij stil dat fulltime werken anders kan uitpakken dan je verwacht. Ik zie dat veel mensen na hun afstuderen nog even moeten zoeken naar de baan waar je het beste op je plek bent.

Hoe heb je je studietijd aan de UT ervaren?

Super, in Twente heb ik zoveel ruimte gekregen om me te ontwikkelen. Niet alleen tijdens de studie, maar zeker ook daarnaast. Ik vond de saamhorigheid van de studenten geweldig: het maakt niet uit bij welke vereniging of club je actief was, voor Twentse studenten staat de deur open voor iedereen met een goed verhaal. 

Hoe komt de kennis die je hebt opgedaan tijdens de studie terug in je werk?

De analytische blik op problemen kan ik nog dagelijks gebruiken. Als TBK-student heb je geleerd problemen effectief in kaart te brengen en aan te pakken. Ook de ervaring met wiskunde en programmeren maken dat je net wat meer diepgang in je werk kan aanbrengen. Met een breed pakket aan kennis en vaardigheden ben je in staat om een groot deel van een project onder je hoede te nemen. En heel soms pak je nog weer eens een studie-model uit de kast om direct toe te passen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies