HomeOnderwijsBachelorOverzicht bacheloropleidingenIndustrial Engineering & Management

Technische Bedrijfskunde / Industrial Engineering & Management

Studiekeuze gemaakt?

Brede technisch en bedrijfskundige expertise inzetten om organisaties beter te helpen presteren

Ben jij analytisch en doelmatig, maar ook ondernemend en richtinggevend? Wil jij commerciële bedrijven of andere organisaties – zoals een ziekenhuis of overheidsinstelling – beter helpen presteren en samenwerken in onze complexer wordende maatschappij? Zoek je een praktijkgerichte, academische opleiding waarin je expertise opbouwt op het gebied van technologie, menselijk gedrag én bedrijfsprocessen? Dan is de driejarige Engelstalige bachelor Technische Bedrijfskunde (TBK) / Industrial Engineering & Management (IEM) aan de Universiteit Twente (UT) de juiste keuze voor jou.

Technische bedrijfskunde, wat houdt het in?

Technische Bedrijfskunde (TBK), ook wel Industrial Engineering & Management is een brede opleiding waarbij je expertise opbouwt in verschillende vakgebieden. Als technisch bedrijfskundige houd je je bezig met het ontwerpen, managen en verbeteren van bedrijfsprocessen. Je maakt organisaties efficiënter, maximaliseert winst, minimaliseert risico’s en verbetert kwaliteit en concurrentiepositie. Je gebruikt modellen en technieken om systematisch de sterke en zwakke plekken te analyseren. In onze opleiding leer je ook hoe je de benodigde veranderingen effectief doorvoert en hoe je de gevolgen ervan kunt inschatten voor de organisatie, het personeel, kwaliteit, financiën, duurzaamheid of marktpositie. Hierbij combineer je kennis uit onder meer de vakgebieden bedrijfskunde, ICT, wiskunde en techniek. 

Lees meer over de studieopbouwtoelatingseisen en carrièreperspectieven van deze opleiding, of over onze masters Industrial Engineering and Management (IEM).  

Jedidja's vlog als Technische bedrijfskunde (industrial engineering & management) student

Ben je benieuwd hoe het is om Technische Bedrijfskunde, ook wel Industrial Engineering & Management te studeren? Jedidja laat je een dag uit haar studentenleven zien. Of lees de ervaringen van Technische Bedrijfskunde studenten.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Waarom technische bedrijfskunde studeren?

Diverse universiteiten bieden opleidingen in de richting van de technische bedrijfskunde. Onze bacheloropleiding Industrial Engineering & Management is anders dan andere. Een aantal onderscheidende kenmerken van de Technische Bedrijfskunde (TBK) studie aan de Universiteit Twente:

 • Volg de ‘beste opleiding Industrial Engineering & Management van Nederland’

  IEM is al jarenlang in de Keuzegids Universiteiten uitgeroepen tot de ‘beste opleiding Industrial Engineering & Management van Nederland’. Studenten waarderen vooral onze inhoud en organisatie van het onderwijs, het niveau (en de combinatie) van wetenschappelijke en praktische vaardigheden, de mate van internationalisering, studiebegeleiding en persoonlijk contact.

 • Word dé interdisciplinaire probleemoplosser van morgen

  Bij Industrial Engineering & Management (Technische Bedrijfskunde) raak je vertrouwd met zowel technische als niet-technische kansen en knelpunten. Je krijgt oog voor bredere maatschappelijke uitdagingen, zoals vergrijzing, globalisering of klimaatverandering. Dat is belangrijk, want niet alleen de samenleving, maar ook het bedrijfsleven wordt complexer. Bedrijven zijn steeds meer onderdeel van een mondiaal netwerk van ondernemingen en de vraag naar mensen die deze complexiteit kunnen overzien neemt toe. In deze opleiding word jij zo’n probleemoplosser van de toekomst. Je ontwikkelt dankzij onze ‘High Tech Human Touch’-benadering een interdisciplinaire visie op bedrijven, organisaties, toeleveringsketens en markten – mét een scherp oog voor echte resultaten. We hanteren een kwantitatieve, modelmatige aanpak van problemen, waarbij we rekening houden met de gebruikte technologie in processen, het gedrag van mensen (management & organisatie), en de omgeving waarin het bedrijf opereert. We gebruiken daarvoor onze mix van 6 P’s:

  • Process – je krijgt scherp inzicht in het beter en slimmer organiseren van processen
  • Purpose – je leert je doel zorgvuldig vaststellen en nastreven, zodat je echte waarde toevoegt
  • People – je leert een organisatie vanuit een menselijk perspectief te bekijken en goed om te gaan met mensen binnen en buiten de organisatie
  • Profit – je leert hoe je de winstgevendheid van een organisatie verhoogt
  • Passion – je trekt op met gemotiveerde medestudenten en bevlogen docenten, die het beste in je boven willen halen
  • Planet – je raakt vertrouwd met de ins en outs van internationalisering en de menselijke en ecologische belangen die daarbij een rol spelen
 • Je leert van docenten die zelf toponderzoekers zijn

  Tijdens je studie heb je dagelijks te maken met topwetenschappers en pionierend onderzoek op het gebied van non-conventionele productietechnieken, data science en cyber security, maar ook psychologie, management en organisatie. Tijdens projecten werk je mee aan dit soort onderzoek en neem je deel aan onze samenwerking met bedrijven. In Nederland heeft de UT een toonaangevende rol op het gebied van productie(technologie). Dat wordt bevestigd door onder meer onze samenwerking met het gerenommeerde Fraunhofer Instituut, Europees leider in toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van industriële ontwikkeling. Daarnaast loopt de industrie in de regio Twente voorop als het gaat om de inzet van nieuwe technologieën. Dat betekent dat je bij ons toegang krijgt tot interessante bedrijven en organisaties en de uitdagingen waarvoor zij staan.

 • Raak vertrouwd met verschillende sectoren, van industrie tot gezondheidszorg

  Industrial Engineering & Management richt zich op diverse sectoren, met name industrie, transport, zorg en financiën. Tijdens projecten en afstudeerstages werk je aan actuele problemen van bekende bedrijven uit deze sectoren. Onze opleiding biedt veel keuzemogelijkheden.

 • Werk aan concrete problemen en projecten in de echte wereld

  Kenmerkend voor onze bachelor IEM is de praktische toepassing van wetenschappelijke kennis. Zo werk je in iedere module aan een teamproject, waarbij je opgedane kennis direct toepast op een actueel vraagstuk, een kenmerkend onderdeel van ons Twents Onderwijsmodel. Je onderzoeksopdrachten en werkbezoeken voer je uit bij externe bedrijven en organisaties. Je maakt plannen, werkt samen in multidisciplinaire teams, zoekt informatie, analyseert, verdeelt de taken, rapporteert en presenteert. Je wordt een academisch onderlegde, creatieve probleemoplosser.

 • Profiteer van onze kleinschalige, persoonsgerichte aanpak

  Wij bieden je een kleinschalige onderwijsomgeving met een informele, persoonlijke benadering, bedoeld om je zowel professioneel als persoonlijk te laten groeien. Je leert programmeren, modellen ontwerpen en berekeningen te doen; daarnaast werk je aan je sociale, professionele en ondernemende skills: taken managen, samenwerken, communiceren, feedback geven en ontvangen. Zo kom je stevig in je schoenen te staan als toekomstig professional. Bovendien beleef je het studentenleven hier op onvergetelijke wijze, dankzij onze prachtige, parkachtige campus.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Bachelor’s degree in Technische Bedrijfskunde
Certificatie: BSc
CROHO-code
56994
Faculteit
Behavioural Management and Social Sciences
Duur
3 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Studiekeuzecheck
Op verzoek van student
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies