Technical Computer Science

studentervaring van iris

stof uit colleges meteen toepassen binnen projecten

Ervaringen van Iris tijdens haar eerste jaar

Sinds dit jaar is er een nieuw onderwijsmodel: het Twents Onderwijsmodel. Het grote verschil met het onderwijsmodel op andere universiteiten is dat alle vakken in een kwartiel met elkaar samenhangen en dat we niet alleen maar hoorcolleges hebben waar je luistert naar een docent of professor, maar dat we veel praktische opdrachten hebben, zoals practica, challenges (kleine projecten van een dag) en projecten. Het leuke van dit onderwijsmodel is dat je de stof die je leert in de hoorcolleges gelijk kunt toepassen in de praktische delen van een module. Een ander goed punt van dit onderwijsmodel is dat je naast de vakinhoudelijke onderdelen ook een heleboel sociale vaardigheden opdoet, zoals samenwerken in teams van verschillende groottes, vergaderen op een goede manier en verantwoordelijkheden op je nemen en die ook uitvoeren. Deze vaardigheden zijn erg nuttig om te hebben in het bedrijfsleven.

De studielast van deze opleiding bedraagt ongeveer veertig uur per week. We hebben vrij weinig hoorcolleges, maar wel veel werkcolleges, practicumuren en projecturen. Veel van die veertig uur zit je op de universiteit. Daarnaast heb je bij de meeste modules geen tentamens, maar tussentoetsen. Deze toetsen vallen meestal op een vrijdag en zijn één keer per week of één keer in de twee weken. Het voordeel hiervan is dat je de stof goed bijhoudt en dat je vaak in het weekend niet hoeft te studeren. De laatste twee weken van een kwartiel zijn ingericht voor projecten. Tijdens deze periode werk je enkel aan het project van die module, kies je zelf waar je gaat zitten werken en deel je zelf je tijd in. Deze weken zijn altijd erg leuk, omdat je veel verantwoordelijkheid hebt, het hard werken is, maar het ook veel gezelligheid geeft omdat je met je team aan één product werkt waar iedereen zo veel mogelijk voldoening uit wil halen.

Kortom, het Twents Onderwijsmodel richt zich vooral op het toepassen van je kennis in de praktijk en het uitbreiden van je sociale vaardigheden naast het uitbreiden van je kennis. Hierdoor kun je je aan het eind van je studie goed redden in het bedrijfsleven.

Chat offline (info)