Stefs ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Nadat ik meerdere open dagen had bezocht, wist ik al vrij snel dat ik een voorkeur had voor Electrical Engineering vanwege de praktische projecten en labs die de abstracte kennis concreter maken.

Stef van Zanten, student Electrical Engineering

Toen ik nog op de middelbare school zat, werd ik voor een moeilijke keuze gesteld: wat zou mijn volgende stap zijn? Er zijn zo ontzettend veel verschillende studies en locaties waar je uit kan kiezen, dat de keuze soms erg lastig kan zijn. Ik zou graag vertellen hoe ik mijn keuze heb gemaakt en hoop dat ik anderen daarmee kan helpen door te laten zien hoe het is om Electrical Engineering te studeren aan de Universiteit Twente.

Al toen ik klein was, had ik interesse in de nieuwste technologie en die interesse heeft een grote impact gehad op mijn keuze om Electrical Engineering te gaan studeren. De combinatie van het willen weten hoe de nieuwste smartphone presteert en mijn voorkeur voor de betavakken op de middelbare school hebben ervoor gezorgd dat ik mijn studiekeuze snel kon beperken tot twee opties: Computer Science en Electrical Engineering. Nadat ik meerdere open dagen had bezocht, wist ik al vrij snel dat ik een voorkeur had voor Electrical Engineering vanwege de praktische projecten en labs die de abstracte kennis concreter maken.

Wat overbleef was de keuze voor de locatie om te studeren. Ik besloot al snel dat ik de studie in het Engels wilde volgen, omdat mogelijke banen in de toekomst ook gaan plaatsvinden in een internationale setting. Er bleven door dit besluit nog twee opties over: Eindhoven en Enschede. Ik stelde de kleinschaligheid en prettige sfeer in Enschede erg op prijs, maar zag ook veel voordelen in de high tech campus in Eindhoven en de bijbehorende contacten met bedrijven. Om een besluit te kunnen nemen heb ik een meeloopdag gedaan in Enschede. De gezellige sfeer en de aandacht van de docenten voor het werk van individuele studenten spraken me ontzettend aan en ik besloot me daarom aan te melden als student Electrical Engineering aan de Universiteit Twente. 

Wat hebben drie jaar studie in Enschede mij gebracht? Allereerst: een fantastische tijd! De diversiteit van het leven als student in Twente is ontzettend leuk; er zijn zoveel mogelijkheden om dingen te doen die je leuk vindt dat je altijd wel even wat anders kunt doen dan studeren. Ik ben bijvoorbeeld lid geworden van een aantal commissies binnen de studievereniging Scintilla en heb daar waardevolle ervaring opgedaan bij het organiseren van activiteiten, borrels, lunchlezingen en nog een heleboel andere dingen! Het is erg fijn dat de vereniging er is om de banden van de leden onderling te versterken, maar er tegelijkertijd ook voor zorgt dat de kwaliteit van het onderwijs hoog blijft. Daarnaast biedt de vereniging je ook nog de mogelijkheid om je te oriënteren op dingen die je in de toekomst met je studie kunt doen door je in contact te brengen met bedrijven.

Ook de inhoudelijke kant van Electrical Engineering beviel me. Elk jaar is verdeeld in vier modules en elke module wordt afgesloten door een project dat de kennis van de vakken die in die module zijn behandeld, integreert. Deze projecten waren een mooie kans om te testen of ik alle onderwerpen had begrepen en waren daarnaast ook gewoon leuk om te doen. Zo hebben we al na tien weken een hartslagsensor kunnen ontwerpen en gebouwd! Andere projecten uit het eerste jaar waren bijvoorbeeld een audioversterker en een radiozender.

Het tweede jaar bestaat uit nog vier modules die de basiskennis van Electrical Engineering uitbreiden. Deze modules richten zich op computerarchitectuur, robotica en signaalverwerking en communicatie. Vooral het robotica project was erg tof, daarin hebben we een autonome hovercraft gebouwd! Het derde jaar bevat een keuzeruimte van 30 EC waarin ik de lerarenopleiding voor natuurkunde heb gevolgd. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd en vond het erg leuk om te zien hoe kinderen over wetenschap denken.

Het derde jaar wordt afgesloten door de Bachelor Thesis dat bestaat uit twee fases: de ontwerpfase en de onderzoeksfase. In de ontwerpfase werk je samen met 9 anderen aan een groot ontwerpproject. Ik vind dit het leukste project tot nu toe: wij hebben als team een Bluetooth speaker ontworpen die werkt in combinatie met een base station die je thuis neer kunt zetten. De vrijheid die we hadden om iets leuks neer te zetten was erg tof en maakte dat we er onze draai aan konden geven. Het vak Philosophy of Technology hielp ons om ook de menselijke kant van technologie in ons ontwerp op te nemen. Het gaf context aan de menselijke kant van technologie en liet ons zien hoe belangrijk het is om ook die kant mee te nemen in het ontwikkelen van high tech oplossingen. De onderzoeksfase sluit de Bachelor af en bestaat uit het doen van onderzoek aan een van de chairs in de universiteit. De mogelijkheid om iets te onderzoeken wat je zelf echt leuk vind en daarnaast ook nog eens zeer actueel is maakt dit erg leuk om te doen.

Tot zover mijn ervaringen als student Electrical Engineering aan de Universiteit Twente. Ik wil vooral benadrukken dat het belangrijk is om een studie te kiezen die bij je past. Uit eigen ervaring weet ik dat studeren in Twente je veel mogelijkheden biedt en dat het leven als een student hier erg divers en leuk is!

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies