Sjoerds ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Electrical Engineering is een hele brede studie, want waar zit tegenwoordig nou geen elektronica in?

Sjoerd Rozendal, student Electrical Engineering

HOE HEB JIJ JE STUDIEKEUZE GEMAAKT?

Ik haalde vroeger altijd apparaten uit elkaar. Daarbij heb je altijd een aantal componenten zoals motortjes, led’jes, batterij, etc. Al deze componenten zijn meestal verbonden door een groen plaatje in het apparaat. Van een motor wist ik al wel wat het moest doen, maar hoe het groene plaatje het motortje aanstuurde wist ik niet. Dat is eigenlijk de reden geweest om Electrical Engineering te gaan doen. Vooral ook het aspect van mechanica combineren met elektronica.

Waarom heb je voor de UT gekozen?

Ik heb gekozen voor de Universiteit Twente, omdat ik de sfeer tijdens de Open Dagen en de Meeloopdag heel prettig vond. Nu heb ik ook de andere technische universiteiten bezocht en daar leek het met toch net niet zo leuk als hier in Enschede. Natuurlijk is dat een mening. Ook is de opleiding wat kleiner dan de andere soortgelijke opleidingen, waardoor jij iedereen kent en iedereen jou kent. De meeste professoren mag je aanspreken met hun voornaam. Dit maakt het contact veel persoonlijker en niet zo afstandelijk.

Hoe bevalt de studie?

Electrical Engineering is een hele brede studie, want waar zit tegenwoordig nou geen elektronica in? Meteen al in het eerste kwartiel ontwerp je elektronica om een aantal sensoren uit te lezen. Ik had niet gedacht dat ik na een aantal weken daadwerkelijk al iets werkend kon krijgen met de net geleerde theorie. Vooral het projectgericht leren is één van de dingen die mij aanspreekt aan deze studie. Ikzelf leer namelijk veel makkelijker door dingen te doen, dan door theorie te lezen.

Hoe ziet je week er uit?

Electrical Engineering is echt een fulltime opleiding. Je zit vaak van 8:45 tot 17:30 op de universiteit voor colleges, werkcollege, practica en projecten. De dag begint meestal met een college waar je nieuwe theorie uitgelegd krijgt. Het college wordt dan opgevolgd door een werkcollege waar je aan opdrachten zit te werken over de stof die je net uitgelegd heb gekregen. Daarnaast heb je nog practica waarbij je zelf metingen verricht en dan kom je erachter dat de theorie soms niet werkt in de praktijk.

Green Team Twente

Naast de studie houd ik mij met het Green Team Twente bezig met het bouwen van een auto die op waterstof rijdt. Dit doe ik samen met 21 studenten van verschillende studies. Met deze auto gaan we mee doen met de Shell Eco Marathon die dit jaar gehouden wordt in Rotterdam. Het doel van deze race is om zo zuinig mogelijk rondjes te rijden. Bij deze race gaat het dus niet om snelheid, maar om efficiëntie. Dat betekent dus dat alle systemen zo min mogelijk energie moeten verbruiken. Waar ik me dan ook mee bezig houdt is om de Fuel Cell (het apparaat wat de chemische energie uit waterstof omzet naar elektrische energie) zo efficiënt mogelijk te laten werken. Nu is het bouwen van een waterstofauto een zeer groot project waar veel tijd in gaat zitten. Gelukkig helpt de studie mee en mag ik een deel van mijn minor besteden aan het Green Team Twente.

Hoe is het studentleven in Enschede?

Enschede is een leuke stad met een aantal grote studentenverenigingen en vele disputen. Daarnaast zijn er genoeg gelegenheden waar je gezellig met je vrienden een biertje kan drinken. Op de campus is er ook altijd wel wat leuks te vinden: feesten van sportverenigingen, huisfeesten of je gaat naar de Vestingbar.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies