Bachelor kiezen maar de Online Open Dag gemist?
“Ik haalde vroeger altijd apparaten uit elkaar om te zien hoe ze werkten. En daarna probeerde ik er iets nieuws van te maken.”
Dirk-Jan van de Sanden, student Electrical Engineering

Op de middelbare school was ik heel erg geïnteresseerd in elektronica. Ik ben daarna elektrotechniek op een hbo-opleiding gaan studeren, maar besefte na 1,5 jaar ik dat ik meer uitdaging nodig had. Ik ben naar een paar Open Dagen geweest en in Twente vond ik de extra uitdaging waar ik naar op zoek was.

Waarom heb je voor de Universiteit Twente gekozen?

De kleinschaligheid trok me wel aan. Je raakt hier niet zo snel ondergesneeuwd in de massa. De sfeer is geweldig en de mensen zijn allemaal heel sociaal. Aan de Universiteit Twente kun je zowel sociale opleidingen volgen als bètavakken en techniek, dus de studenten vormen een gemêleerd gezelschap.

Wat vind je leuk aan Electrical Engineering?

Wat ik het allerleukst vind, is dat je al meteen vanaf het eerste jaar in de praktijk brengt wat je hebt geleerd. Zo heb ik met mijn projectgroep een helikopter gebouwd die op afstand bestuurbaar was via een mobiele telefoon. Nu ben ik bezig met het ontwerp van een cameravolgsysteem voor sporters, zodat ze zonder hulp van hun trainer hun techniek kunnen verbeteren. Het programma is best pittig, met elke dag hoorcolleges, werkgroepen en zelfstudie, maar als je gemotiveerd bent en bereid om hard te werken, kom je er wel. Ik kijk nu met heel andere ogen naar de wereld en begrijp veel beter wat er allemaal gebeurt. Naast elektrotechniek ben je ook veel met mechanica bezig, en dat vind ik ook heel interessant.

Hoe ziet je week eruit?

Overdag ben ik met mijn studie bezig. Het is een fulltime opleiding, dus ik ben van 8.30 tot 17.00 uur op de universiteit voor colleges, werkgroepen en practica. Tijdens de colleges wordt een onderwerp klassikaal uitgelegd, en omdat de groepen vrij klein zijn, is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Na een college volgt meestal een werkgroep, waar je zelfstandig verder gaat met wat je net hebt geleerd, zodat je het echt goed begrijpt. Tijdens de practica en projecten pas je direct toe wat je hebt geleerd en probeer je erachter te komen waarom sommige berekeningen in de praktijk niet werken. Als je geen les hebt, kun je zelf studeren (thuis of op de universiteit). Ik probeer de avonden vrij te houden voor leuke dingen.

Hoe zou je het studentenleven in Enschede omschrijven?

Enschede is een leuke, compacte, relaxte universiteitsstad. Voordat ik hier kwam studeren had ik er geen al te hoge pet van op, maar ik ben nu helemaal om! Als je uitgaat, kom je altijd wel bekenden tegen. Om reistijd te besparen ben ik in een studentenflat in het centrum van Enschede gaan wonen, met vijf huisgenoten. We eten bijna altijd samen, tenzij ik ‘s avonds op pad ben. Het is heerlijk dat je niet elke dag zelf hoeft te koken!

Wat doe je naast je studie?

Samen met een student Industrieel Ontwerpen heb ik een bedrijfje opgezet. Het is interessant en leerzaam, want je moet tot in detail uitdenken hoe je product eruit moet zien, of het gereproduceerd kan worden en hoeveel tijd en geld het kost om het te maken. En dat is cruciaal als je een product op de markt wilt brengen! Als er genoeg wind staat, ga ik surfen of anders wakeboarden. Verder zit ik in het bestuur van de studentensportvereniging in Enschede. In de zomer ga ik vaak rondreizen of surfen en in de winter gaan we skiën. Ik ben een jaar lang voorzitter geweest van de vereniging, een heel nuttige en leuke ervaring. Ik heb geleerd hoe je met een team een beleidsplan opstelt en moest soms vergaderingen met wel 30 man voorzitten.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies