Maaike's ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Ik heb gemerkt dat het geen enkel probleem is als je weinig tot geen technische kennis hebt

Maaike Keurhorst, studente Creative Technology

Mijn naam is Maaike Keurhorst en ik vertel graag waarom ik heb gekozen voor CreaTe om je een goed beeld te geven van de studie en het studentenleven. 

Hoe ben je terecht gekomen bij creative Technology?

Sinds dat ik klein was had ik altijd al interesse in techniek, maar ik had nog niet de mogelijkheid gehad hier echt kennis mee te maken. Want ja, ik kreeg natuurkunde op de middelbare, maar dit was vooral regels leren en formules toepassen. Af en toe was er dan een practicum waar ik mezelf wel in kon vinden, maar dit was maar een aantal keer per maand. Dus nee, met een echt stukje techniek had ik nog geen kennis gemaakt. Naast mijn interesse in techniek hield ik er ook heel erg van om creatief bezig te zijn. Dit varieerde van 3D kaarten maken toen ik klein was, tot schilderen en tekenen toen ik wat ouder was. Alles waar ik een stukje creativiteit in kwijt kon vond ik geweldig.

In mijn profielkeuze heb ik gekozen voor N&T (natuur en techniek) en N&G (natuur en gezondheid), want naast die interesse voor techniek, hield ik er ook van om met mensen te werken en dit kon ik gedeeltelijk vinden in het profiel N&G.

Na de profielkeuze kwam in 6VWO de lastigste keuze: de studie. Ik had al meerdere studies overwogen en meerdere meeloopdagen gedaan. Van bouwkunde en werktuigbouwkunde tot Industrial design, maar ik vond veel studies te veel theorie. Ik wou vooral leren door zelf dingen te ontwerpen, uitvinden en doen. Uiteindelijk kwam ik bij Creative Technology uit. Wel moet ik toegeven dat ik in het begin zat te twijfelen tussen Industrieel ontwerpen en Creative Technology. Ik was namelijk wel bang voor dat stukje technologie. Ik had nog nooit een stukje code geschreven of iets gebouwd, en wat als ik het niet leuk zou vinden? Uiteindelijk heb ik me eroverheen gezet en heb ik Creative Technology gekozen en ik weet nu zeker dat ik geen betere studie had kunnen kiezen.

Hoe bevalt CREATIVE TECHNOLOGY je tot nu toe?

Ik ben nu een eerstejaars Creative Technology - of CreaTe, zoals wij het noemen - student en ben nog steeds tevreden met mijn keuze. CreaTe heeft heel veel verschillende kanten en ik houd ervan dat ik niet alleen focus op één vakgebied maar dat ik overal wat van af weet.

Dit is zowel een groot voordeel als een groot nadeel van CreaTe. Omdat je een stukje van Industrieel ontwerpen mee krijgt, maar ook van Electrical Engineering en Computer Science heb je heel veel informatie van verschillende vakgebieden en ga je over het algemeen iets minder diep in op bepaalde onderwerpen. Ik vind dat juist heel fijn omdat je via de studie en uiteindelijk een master wel de mogelijkheid krijgt om in één vakgebied te specialiseren en hierdoor toch een begrip hebt van andere vakgebieden.

Elk jaar bestaat uit vier modules en iedere module heeft een ander onderwerp en een andere nadruk. Wel heeft elke module een stukje design en een stukje programmeren erin. Wat ik mooi vind aan deze opzet is dat je kan uitzoeken waar je in uitblinkt en wat je het leukst vind. Als je dan de nadruk van de module wat minder leuk vind dan is dat niet erg, want de volgende module heb je weer wat anders. Elke module heeft een project en rond dit project krijg je bepaalde vakken. Het project is vaak uitdagend en vooral heel open.

Het leukste project tot nu toe vind ik persoonlijk het project van module 3 “Working and Living tommorrow”, waarin een opdrachtgever met de opdracht kwam om een persoon het gevoel van vliegen te laten ervaren. Met een groep van 6 hebben we onze eigen 3D omgeving gebouwd - Unity, een platform om zelf games te bouwen -, en die gekoppeld aan een 3D bril, namelijk de Oculus.

Het is heel mooi om te zien hoe snel je leert bij CreaTe, ik had in het begin nooit gedacht deze resultaten te kunnen behalen na driekwart jaar op de studie. Maar het mooiste vind ik nog wel dat je de resultaten en je vooruitgang ook echt kunt zien. Niet in de vorm van cijfers, maar in de vorm van een fysiek ontwerp!

Bij CreaTe leer je door te doen en door te testen. Ik heb gemerkt dat het geen enkel probleem is als je weinig tot geen technische kennis hebt: ik was gelukkig niet de enige. De studie leert je de basis, maar ook meer dan een basis. CreaTe geeft je projecten en op deze manier ben je voorbereid op het leven na je studie.

Hoe ziet je week eruit?

Ik maak lange dagen op de universiteit, namelijk van kwart voor 9 tot half 6 met één of twee keer per week een ochtend of middag vrij. Ik woon nog thuis, maar sta op het punt om naar Enschede te verhuizen. Ik doe er ongeveer 45 min tot een uur over om op de universiteit te komen en dat is redelijk te doen. In het weekend werk ik bij een pizzaria en op een camping. Ik merk wel dat sinds ik ben begonnen met de studie, ik minder uren kan maken omdat ik het redelijk druk heb. Doordeweeks ben ik soms in de avond te vinden bij Proto, de studievereniging van CreaTe. Zij organiseren wekelijks verschillende activiteiten. Van een studieavond of schaakavond tot een bierproeverij. Verder ben ik ook redelijk actief binnen de studieverenging door deel te nemen aan verschillende commissies, waaronder bijvoorbeeld de Kick-In commissie. Met deze commissie organiseren wij de faculty Kick-In van CreaTe. Door deel te nemen aan de verschillende commissies heb ik nieuwe vrienden gemaakt en verschillende vaardigheden bijgeleerd, zoals programmeren en het organiseren van evenementen.

Voor welke uitdagingen heb je al gestaan?

In het begin vond ik het feit dat CreaTe een Engelstalige studie is wel redelijk spannend. Mijn Engels had een goed niveau, maar toch was mijn uitspraak en mijn woordenschat niet super goed. Bij CreaTe is alles in het Engels, van de colleges tot de schoolboeken. Maar verrassend genoeg had ik er geen problemen mee. In het begin zit iedereen met hetzelfde probleem, iedereen moet er even aan wennen. Maar door veel Engels te spreken wen je er vanzelf wel aan.  

Heb je nog tips voor toekomstige Creators?

Mijn belangrijkste tip is om een dagje mee te lopen. Tijdens een meeloopdag van CreaTe maak je een echte lesdag mee en leer je mensen kennen van de studie. Hierdoor kun je pas echt een goed beeld krijgen van de studie. Door een dag lessen te volgen en projecten te bekijken, zul je met eigen ogen zien wat de studie inhoudt en of het bij je past.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies