Germen Wennemars

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Germen Wennemars

Bacheloropleiding: Biomedische Technologie, UT, NL

Waarom Biomedische Technologie?

Een vervolgopleiding kiezen is niet altijd even makkelijk. Ik wilde iets doen met scheikunde, natuurkunde en biologie, techniek waarmee ik kan bijdragen aan de maatschappij trok me ook aan. Door dit te combineren met nuttig zijn in de zorg,  kwam ik uit bij de bacheloropleiding Biomedische Technologie.

Onderwijs verdeeld in modules

Het onderwijs wordt gegeven aan de hand van het Twents Onderwijs Model waarbij je je elke module stort op een project. De vakken die je hierbij nodig hebt worden in de module gegeven. In module 5 komen de vakken celbiologie, structuuranalyse en wiskunde aan bod.

Bij celbiologie leerde ik wat cellen doen en hoe je ze kunt beïnvloeden. Tijdens het vak structuuranalyse ontdekte ik hoe je erachter komt wat voor stoffen ergens in zitten. Wiskunde komt ook aan bod en vind je overal in terug, denk maar aan MRI’s, echoapparaten of in robotica. Via de moduleopdracht leerde ik dat je weefsel (bot, kraakbeen) van stamcellen kunt maken. In het lab gingen we zelf stamcellen kweken om er vetcellen van te maken. Dat was echt super tof.

De werking van medicijnen voor tumorcellen onderzoeken

Tijdens mijn minor bio-engineering technologies ben ik bezig geweest om tumorcellen en macrofaag te kweken. Macrofagen zijn cellen in het immuunsysteem die o.a. virussen in het lichaam ‘opeten’. De bedoeling van het project was om medicijnen in het lichaam van een patiënt te positioneren. We onderzochten het vervoer van het medicijn in het lichaam en het inkapselen ervan. Tegelijkertijd keken we welke stoffen beter werden opgenomen door de tumorcellen en of stoffen niet ‘opgegeten’ werden door de macrofaag. Daarnaast wilden we weten hoe de deeltjes opgenomen werden in tumorcellen en voorkomen dat medicijnen in gezonde lichaamsdelen terechtkwamen. Tijdens deze minor kwam veel biologie, scheikunde, polymeerchemie, celmaterialen en iteraties aan bod.

Door opdrachten uit de maatschappij krijg je een kijkje in het werkveld van de Biomedisch Technoloog.

Germen Wennemars

Proeven aan het werk van een Biomedisch Technoloog

Als Biomedisch Technoloog ben je een creatieve probleemoplosser op medisch gebied. Je werkt praktijkgericht aan moduleopdrachten. Tijdens een vak hebben we de opdracht gekregen om opstellingen te maken voor verschillende beeldvormingstechnieken waarbij je de kennis uit het vak over imaging inzet. Door veel met elkaar te brainstormen kwamen we erachter dat de mogelijkheden om iets te verbeteren volop aanwezig zijn. In een andere module heb ik mij met mijn medestudenten gestort op het ontwerpen van botimplantaten in het menselijk lichaam. Het was geweldig om bij deze moduleopdracht een ziektebeeld voorgeschoteld te krijgen waar jij een oplossing voor moet verzinnen. Dit geeft je echt een kijkje in het werk van een Biomedisch Technoloog.

Meer dan studeren alleen

Mijn opleiding is natuurlijk enorm interessant en biedt vele uitdagingen. Maar naast je studie heb je ook nog een privéleven. Ik ben penningmeester geweest van de studievereniging Paradoks, ben lid van het dispuut bRAXIS, en heb een tijd gesport op de atletiekbaan en in het water bij roeivereniging EUROS! Kortom, een prima studentenleven!!

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies