Martijn Bakker

Studiekeuze gemaakt?

Maak kennis met Martijn, software engineer bij Citadel Securities in Londen.

Alumnus Martijn Bakker deelt zijn verhaal. Over zijn studiegeheim, wat hij nu doet en hoe hij bij de bacheloropleiding Advanced Technology bij de Universiteit Twente terecht is gekomen.  

'Londen is the place to be!'

‘London is the place to be!’ Dat geldt op dit moment zeker voor Martijn Bakker, alumnus Advanced Technology. Mede dankzij zijn studie Advanced Technology aan de UT kon hij uiteindelijk aan de slag als Software Engineer bij Citadel Securities in Londen. Zijn studiegeheim: gewoon hard werken, cum laude afstuderen, lol beleven tijdens je studie met je studiegenoten, lezingen bijwonen die de studievereniging aanbood en gezellig een borreltje doen tijdens de VriMiBo’s (vrijdagmiddagborrels).

Boeiende werkdagen van Martijn

29 mei, bank holiday! Er is tijd voor een interview met Martijn, Software Engineer bij Citadel Securities in Londen. De werkdagen van Martijn zijn lang, - hij stapt vaak om 7:00 uur op zijn fiets richting zijn werk en komt dan ’s avonds rond 22:00 uur weer thuis -  maar zeker boeiend want hij houdt zich bezig met het bouwen van systemen waarmee over de hele wereld in opties gehandeld wordt (financiele contracten waarbij de koper het recht heeft om op een vastgestelde datum en prijs het onderliggende product te kopen).

Martijn vertelt: "Ik werk  binnen Citadel Securities - een dochteronderneming van het hedgefonds Citadel. In tegenstelling tot het hedge fund hebben wij geen externe investeerders en handelen we volledig met het kapitaal van de eigenaar – waardoor er minder restricties zitten op de handelstrategieën die toegestaan zijn."

"Binnen de security afdeling – nee, hiermee wordt niet de beveiliging bedoeld :-) – houden we ons bezig met de in- en verkoop van aandelen, COB-bonds, valuta, bitcoins, en ik dus met opties. Dit gaat volledig geautomatiseerd en is gebaseerd op wiskundige modellen die in nanosecondes bepalen of we iets moeten kopen of verkopen. De mens kan echter wel nog vaak invloed uitoefenen en eventueel ingrijpen daar waar het systeem niet naar wens handelt. Ik werk binnen een klein team van zo’n tien personen, waarvan er veel aan de universiteit van Cambridge of die van Oxford hebben gestudeerd. Het is een hechte groep." 

Mogelijkheden na je bachelor

Na de bachelor Advanced Technology kun je uiteenlopende masters gaan volgen. Zo koos Martijn voor een Master Computer Science in het buitenland. Sommigen starten een eigen bedrijfje en anderen rollen weer direct het bedrijfsleven in. Lees ook meer over de mogelijkheden na je bachelor.

Hoe ben je bij de opleiding Advanced Technology terechtgekomen?

Martijn: "Voordat ik aan een universitaire studie begon had ik al een brede interesse in alles wat met techniek te maken heeft. Daarom viel mijn oog op de opleiding Advanced Technology (AT). Een brede technische opleiding met een directe link naar de maatschappij."

Mijn ervaring van het eerste en tweede jaar

"In mijn eerste jaar was het eigenlijk colleges volgen van 9 tot 5 uur en aan het eind een toets. Dit beviel mij erg goed moet ik zeggen. In het tweede jaar deed je meer in groepsverband. Ik vormde samen met drie andere AT’ers een werkgroepje waarmee we de tweedejaars opdrachten hebben uitgevoerd. Erg prettig om dit steeds met dezelfde mensen te doen: je kent elkaar, weet wat je aan elkaar hebt en kunt leren van elkaars expertise. Want ook al ben je pas tweedejaars, toch heb je onderwerpen die je meer interesseren en waarin je beter bent. Op die manier vulden we elkaar prima aan. Toffe tijd!"

Eigen keuzes in het derde jaar 

Martijn vervolgt enthousiast: "In het derde jaar maak je meer je eigen keuzes in de vakken die je gaat volgen. Ik koos voor de meer Computer Science-vakken. Van jongs af aan was ik namelijk al geïnteresseerd in IT. Ik heb dan ook een bacheloropdracht uitgevoerd op het snijvlak van IT en Advanced Technology. Ik maakte hardware voor het oplossen van differentiaalvergelijkingen. Het was de bedoeling om hardcore technologie te ontwikkelen die nog niet bestond. Ik werd begeleid door Ruud van Damme die mij stimuleerde niet alleen de opdracht uit te voeren, maar me ook uitdaagde om net een stap extra te zetten. Dit was echt een inspiratie voor me: net iets meer proberen dan je zelf denkt te kunnen. Ik houd daar wel van!"

Vertel eens, hoe was het leven op de UT naast je opleiding?

"Uiteraard was ik – net zoals veel studenten op de University of Twente – lid van een studievereniging. Je krijgt niet alleen korting op je studieboeken, maar er worden ook leuke activiteiten georganiseerd op wetenschappelijk en sociaal niveau. Ik heb geen activiteiten georganiseerd, maar was er wel vaak te vinden als anderen het organiseerden. Lezingen waren uiteraard interessant om je te kunnen verdiepen in wat er nog gaat komen, borrels waren goed voor je sociale leven en natuurlijk de buitenlandreis naar de UK, en met name die naar Cambridge, staat me nog goed voor ogen. Ergens heeft dit bezoek me geïnspireerd om aan deze universiteit de Master in Computer Science te gaan volgen."

"Ik heb ook een jaar in het bestuur zitting genomen van Musica Silvestra Orchestra, het studenten symfonieorkest op de UT. Ik was verantwoordelijk voor het uitzoeken van nieuwe muziekstukken, zorgen dat er voldoende muzikanten in het orkest zaten, voor de distributie van het nieuwe bladmuziek aan de leden en de locaties waar opgetreden werd of waar we oefenweekenden organiseerden. Een leuke bijbaan voor een fagotspeler” vertelt Martijn glimlachend.


Heb je nog contact met je werkgroepstudenten?

"Ik heb nog geregeld contact met twee van de drie studenten waarmee ik de opdrachten in het tweede jaar heb uitgevoerd. We zijn allemaal cum laude afgestudeerd en vervolgens de wijde wereld ingetrokken. De ene, Yorick, is na het behalen van zijn BSc-AT diploma en zijn Master Nanotechnology aan de University of Twente vertrokken naar de Stanford University in Amerika waarna hij ook nog drie maanden in Saudi Arabië is geweest als visiting student researcher in de Functional Nanomaterials and Devices group aan de King Abdullah University of Science and Technology. Later is hij teruggekeerd naar de University of Twente om een PhD Applied Physics te voltooien. Een andere metgezel, Kevin, heeft na zijn BSc-AT een dubbele master afgerond in Applied Physics en Nanotechnology aan de University of Twente. Hierna is hij gestart met een PhD aan ETH Zürich/Paul Scherrer Institut in Zwitserland. Al met al een internationaal groepje wetenschappers, kun je wel zeggen."

"En ik ben dus zelf, na mijn Master Computer Science in Cambridge, in Londen terechtgekomen waar ik me als een vis in het water voel. Ik ben echter wel van plan om weer terug te gaan voor een PhD. Mijn promotieonderzoek zal gaan over het ontwikkelen van een nieuwe manier om computerprocessors in te richten. De huidige generaties hebben het probleem dat het grootste gedeelte van de chip niet gebruikt wordt voor het doen van berekeningen, maar alleen voor opslag van data. Wij gaan ze anders inrichten met duizenden kleine onafhankelijke processortjes om met minder energie meer te kunnen bereiken.” legt Martijn uit.

Martijn Bakker

Ik heb nog geregeld contact met twee van de drie studenten waarmee ik de opdrachten in het tweede jaar heb uitgevoerd. We zijn allemaal cum laude afgestudeerd en vervolgens de wijde wereld ingetrokken. Een internationaal groepje wetenschappers, kun je wel zeggen.

Martijn Bakker

Hoe zien je toekomstplannen eruit?

Martijn: "Ik was er altijd al van overtuigd dat mijn toekomst op een bepaalde manier zou verlopen. Soms weet je dat al in een vroeg stadium, blijkbaar. Dus na mijn vwo ging ik studeren aan de UT. Daarna vertrok ik naar Cambridge om de Master Computer Science cum laude af te ronden en daarna ging ik aan het werk om ervaring op te kunnen doen. Ik doe mijn werk bij Citadel Securities met veel plezier. Maar toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus ik heb besloten om in oktober te starten met promotieonderzoek op de University of Cambridge. En mijn plan is om na mijn promotie een eigen bedrijf op te starten om technologie te ontwikkelen op het gebied van de theorie en implementatie van algemene intelligentie theorie, een van de toepassingen waarvoor de processors waar ik aan werk tijdens mijn promotieonderzoek. Dus je zou kunnen zeggen: lots to do and lots to learn."

Meer informatie

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Martijn en wil je meer weten? Lees een ander ervaringsverhaal of doe mee aan één van onze voorlichtingsactiviteiten waarin je alles te weten komt over de studie Advanced Technology en andere UT-opleidingen.

Meer weten over Advanced Technology of de Universiteit Twente?
Neem contact op!
Wil je ervaren welke opleiding het beste bij je past? Meld je dan aan voor een open dag of meeloopdag.
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies