HomeNieuwsIn Memoriam: Hans Heerkens
Hans Heerkens

In Memoriam: Hans Heerkens 1958 - 2025

Wetenschapper, luchtvaartexpert en bevlogen docent

Met grote verslagenheid hebben we kennis genomen van het geheel onverwachte overlijden van onze collega Dr. Hans Heerkens op 6 april jl. Hans bereikte de leeftijd van 66 jaar.



Hans was een zeer gerespecteerd universitair docent bij de sectie Industrial Engineering and Business Information Systems van de Universiteit Twente. Zijn toewijding aan onderwijs en onderzoek heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op onze academische gemeenschap. 

Hans stond bekend om zijn expertise op het gebied van onderzoeksmethodologie en luchtvaart. In het begin van zijn carrière was hij stagecoördinator, waar hij op zijn motor door het land reisde om stageplaatsen te regelen en studenten ter plaatse te bezoeken, wat zorgde voor een praktische en persoonlijke aanpak. Hij is een van de grondleggers van de 'Managerial Problem-Solving Method (MPSM)'. Dit raamwerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij het begeleiden van studenten en professionals bij complexe beslissingsprocessen. Verwijzingen naar het werk van Hans komen dan ook veel voor in het overgrote deel van de scripties, met name van de bachelor- en masteropleidingen Industrial Engineering and Management.

Luchtvaart was de levenslange passie van Hans, wat hem internationale erkenning opleverde als een vooraanstaand expert. Hij verscheen regelmatig in de media, met meer dan 900 artikelen in kranten, radio en televisie, waarmee hij zijn status als Nederlands meest gevraagde media-expert op het gebied van luchtruimkwesties verstevigde. Hans ontving steevast de UT in de Mediaprijs, waarmee hij zijn grote publieke betrokkenheid onderstreept. Hij is ook decennialang columnist geweest voor het tijdschrift Piloot & Vliegtuig. Aan de Universiteit Twente organiseerde Hans cursussen over luchtvaart, waaronder de minor 'Aerospace Management & Operations', waarbij hij talloze studenten inspireerde met zijn expertise en enthousiasme door hen in contact te brengen met verschillende belanghebbenden uit de industrie en zelfs met een excursie naar het luchtvaartmuseum Aviodrome, onder zijn eigen begeleiding.

De laatste jaren heeft Hans zich toegelegd op 'Unmanned Cargo Aircraft (UCA)' of 'Cargo Drones'. Hij was voorzitter van het 'Platform for Unmanned Cargo Aircraft (PUCA)', dat overheid, bedrijfsleven en andere belanghebbenden samenbracht om ‘use cases’ te ontwikkelen, advies te geven over beleid en demonstratievluchten voor onbemande vliegtuigen te plannen. De onuitputtelijke motivatie van Hans was de drijvende kracht achter de prestaties van PUCA, onder meer de jaarlijkse organisatie van een internationaal UCA-congres. Daarnaast maakte Hans plannen om zijn inspanningen uit te breiden naar het kenniscentrum XL CargoDrones. Zijn visionaire ideeën waren hun tijd ver vooruit, en jaren na zijn plannen voor PUCA en XL CargoDrones zien we nu de eerste UCA in bedrijf. Een mooi voorbeeld hiervan is zijn samenwerking met ‘Wings for Aid’, dat UCA inzet voor humanitaire missies. Onlangs heeft het Wereldvoedselprogramma levensreddende voedingsvoorraden geleverd aan afgelegen gemeenschappen in Madagaskar met behulp van deze onbemande vliegtuigen.

De bijdragen van Hans reikten verder dan de academische wereld. Hij was een mentor en een vriend voor velen van ons, altijd optimistisch en welbespraakt. Hans dacht in kansen: het glas is halfvol. We zullen hem missen. Wij betuigen ons diepste medeleven aan de nabestaanden en wensen hen sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. 

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)