Drie onderzoekers van de Universiteit Twente, Sarthak Misra, Ivo Vellekoop en Wiebe de Vos, ontvangen een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van NWO binnen het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Deze prestigieuze beurs stelt hen in staat om baanbrekend nieuw onderzoek te doen en hun gerenommeerde onderzoeksgroep verder te versterken en uit te breiden. Met drie van de vijf toegekende AES-subsidies heeft de Universiteit Twente een uitzonderlijke prestatie geleverd.
De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke subsidies in Nederland en is bedoeld voor ervaren onderzoekers. De beurs maakt deel uit van het NWO-Talentprogramma, dat uit drie financieringsrondes bestaat: Veni (voor recent gepromoveerden), Vidi (voor onderzoekers met enkele jaren ervaring) en Vici.
De Vici-subsidie is bedoeld voor onderzoekers in de fase van het consolideren van hun expertise en het verder ontwikkelen van hun leiderschap en onderzoeksgroep. Voor Misra en De Vos is deze prestigieuze prijs extra betekenisvol, omdat ze eerder zowel de Veni- als de Vidi-subsidie ontvingen. Deze prestatie plaatst hen bij een selecte groep onderzoekers die alle drie de beurzen hebben gekregen – een bewijs van hun uitmuntendheid, leiderschap en blijvende bijdragen aan hun vakgebied.
Lees hieronder meer over hun onderzoeken:
MERCURY – Magnetically-actuated sensorized probes for robotic micro-surgery Prof. Dr. Sarthak Misra – Faculteit ET
Flexibele sondes worden vaak gebruikt bij minimaal invasieve chirurgie, maar de handmatige besturing is vaak onnauwkeurig en kan daarmee tot complicaties leiden. Misra Vici’s project moet een revolutie brengen binnen de minimaal invasieve chirurgie door een magnetisch gestuurd robotsysteem te ontwikkelen voor de nauwkeurige toediening van diagnostische instrumenten en therapeutische microrobots.
Door ultrasone en fluorescentiebeelden naadloos te integreren voor real-time feedback, moet het project baanbrekende klinische ingrepen mogelijk maken, waaronder diagnose ter plekke en de precieze toediening van gerichte medicijnen. Door het innovatieve gebruik van magnetische activering, slimme materialen en geavanceerde geminiaturiseerde sensortechnologieën brengt MERCURY de volgende generatie intelligente micromedische apparaten.
Deze geavanceerde hulpmiddelen hebben de potentie om het landschap van de chirurgische robotica opnieuw vorm te geven. Het zal de precisie, efficiëntie en effectiviteit van minimaal invasieve procedures voor de komende jaren te verbeteren.
Deze innovatieve technologie biedt een betrouwbaar en kosteneffectief platform voor microchirurgie. Dat zorgt voor snellere hersteltijden en betere resultaten voor patiënten. De substantiële financiering zal het Surgical Robotics Laboratory (SRL) verder stimuleren, waardoor baanbrekende technologieën kunnen worden ontwikkeld die de toekomst van chirurgische ingrepen opnieuw definiëren en de patiëntenzorg wereldwijd transformeren.

Prof. Dr. Ir. Ivo Vellekoop – Faculteit TNW
Sinds de eerste waarneming van eencellige organismen door van Leeuwenhoek is microscopie de drijvende kracht geweest achter het begrijpen van leven en ziekte. Nobelprijswinnende doorbraken hebben optische microscopie tot perfectie verfijnd. Dat wil zeggen, in een ideale wereld...
De realiteit is dat microscopen alleen goed werken voor dunne, transparante structuren, die voor de meeste onderzoekers niet erg interessant zijn om naar te kijken. Als onderzoekers cellen willen observeren in een buis of kweekkamer, onder een ruwe oppervlakte, of zelfs door een doorzichtige plastic plaat, hebben ze pech: deze structuren buigen het licht af, waardoor er geen scherp beeld kan worden gevormd.
Vellekoop en zijn team geloven dat dit anders kan. Als je de 3D structuur exact kent, kun je in theorie het effect ervan compenseren, en overal een scherp beeld maken. Maar wat als je de structuur niet kent? Vellekoop gaat een zelflerende microscoop ontwikkelen die deze structuur zelf kan uitvogelen en er razendsnel voor kan corrigeren. Oftewel, een microscoop voor ‘onmogelijke’ microscopie.
Foaming sustainable membranes Prof. Dr. Ir. Wiebe de Vos – Faculteit TNW
Membranen maken water schoon maar worden zelf juist gemaakt met grote hoeveelheden toxische en niet hernieuwbare oplosmiddelen. In dit project gaan De Vos en zijn team membranen op een hele nieuwe manier maken, waarbij de poriën in het membraan gevormd worden door uiterst kleine luchtbellen.
Op deze manier De Vos geschuimde membranen vanuit groene oplosmiddelen of zelfs volledig vanuit water, met unieke nieuwe structuren en functionaliteiten. Deze membranen zullen meteen gebruikt worden voor het maken van uiterst zuiver water en voor efficiënte scheidingen in de zuivel en chemische industrie.
Met deze innovatieve membranen zijn er in te toekomst geen toxische en niet hernieuwbare oplosmiddelen meer nodig om de wereld van schoon en veilig water te voorzien.
NWO Vici beurzen
De Vici’s worden jaarlijks door NWO toegewezen. Met de Vici-beurs kunnen onderzoekers de komende vijf jaar een innovatieve onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep verder uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt innovatief wetenschappelijk onderzoek een impuls.
Er werden 369 vooraanmeldingen ingediend (140 door vrouwen en 229 door mannen). Er werden daarvan 130 aanvragen ingediend (48 door vrouwen en 82 door mannen), waarvan er 43 toegewezen zijn (16 aan vrouwen en 27 aan mannen).