HomeNieuwsBram Nauta ontvangt Dutch Innovation Award
Marco Scheurink

Bram Nauta ontvangt Dutch Innovation Award

UT-hoogleraar Bram Nauta heeft tijdens de Dutch Innovation Days de Dutch Innovation Award ontvangen. Bram Nauta is hoogleraar chipdesign en de geestelijk vader van de Nauta-schakeling. Dit is de geïntegreerde schakeling die de basis heeft gelegd voor de energiezuinige Bluetooth- en WiFi-chips. Zijn snelle chipontwerp heeft enorme impact gehad op de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de wereld. 

De Dutch Innovation Award is een prijs voor Nederlandse pioniers met wereldwijde impact door een technische, wetenschappelijke, artistieke, maatschappelijke of sociale innovatie. De prijs is bedoeld om zichtbaar te maken welke Nederlandse pioniers het verschil maken als het gaat om innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Nauta nam de prijs in ontvangst van Roelof Bleker, burgemeester van Enschede. 
De award is een initiatief van Dutch Innovation Organisation en is uitgereikt tijdens de eerste dag van de Dutch Innovation Days, die in mei plaatsvonden in Enschede. Dit is een innovatiefestival gericht op innovatie, technologie en creativiteit. Innovators, wetenschappers, kunstenaars en bedrijven uit verschillende sectoren kwamen samen om te netwerken en van elkaar te leren. 

Grenzen verleggen

De jury gaf aan dat Nauta grenzen heeft verlegd en een standaard heeft gecreëerd die wereldwijd wordt toegepast in de chipsector. Iedereen heeft er dagelijks mee te maken, van hun mobiele telefoon en thuisnetwerk tot in de operatiekamer en het vliegtuig. Nauta wordt hiervoor wereldwijd erkend. Hij is verheugd met de erkenning voor zijn werk en missie. “Ik heb er nooit een cent aan verdiend, maar het is wel een fantastisch goed ding. En we blijven die trends zetten in bronnen en aanpak. Schakelingen die tien keer sneller, zuiniger of kleiner zijn. Daar gaan anderen dan mee aan de slag. Ik ben ervan overtuigd dat we elektronica sneller, goedkoper en kleiner zullen blijven maken, zodat we de wereld kunnen veranderen.”

Onderzoek en onderwijs

De relatie tussen onderzoek en onderwijs is voor Nauta erg belangrijk. Hij merkt dat studenten het werk leuk vinden en ziet dat bedrijven voor hen naar Twente komen.
“Mijn collega’s en ik besteden veel tijd aan onderwijs om die ontwikkeling te stimuleren”. Sommige 'toponderzoekers' vinden dat lesgeven hun tijd verspilt, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Door goede mensen op te leiden, heb je ook goede promovendi, trek je bedrijven aan en creëer je een heel ecosysteem. Het opleiden van mensen is daar slechts een onderdeel van. Wat heb je aan onderzoek als er geen mensen zijn die er iets mee kunnen?” Nauta zoekt dan ook altijd naar mensen die een combinatie in zich hebben van supernerd en creatieve gekheid. “Je moet creatief zijn, maar ook de discipline hebben om foutloos te bouwen.”

Jury Dutch Innovation Award
  • Miriam Luizink (Supervisory Board Zeton, Phion, CITC) 
  • Jaap Beernink (CEO Novel-T, Supervisory Board Techleap)
  • Arlette Kerkhof (Expert/head of programme Creative Entrepreneurship at Utrecht School of the Arts)