HomeNieuwsKunstalvleesklier van Twentse Inreda Diabetic naar verwachting in 2024 op de markt

Kunstalvleesklier van Twentse Inreda Diabetic naar verwachting in 2024 op de markt

De kunstalvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel automatisch stabiel wordt gehouden en komt naar verwachting in 2024 met een grootschalige productie op de markt.

Het is een primeur in de medische wereld: de kunstalvleesklier (AP®) van Twents medtech-bedrijf Inreda® Diabetic, waarmee het voor diabetespatiënten voor het eerst mogelijk is volautomatisch de bloedsuiker te regelen. Momenteel dragen meer dan honderd patiënten het apparaat al bij zich. Maar ook voor de diabetespatiënten in Nederland die er tot op heden nog geen gebruik van konden maken is er nu goed nieuws: “Ik verwacht dat het apparaat in 2024 grootschalig beschikbaar komt”, zegt uitvinder Robin Koops. 

Koops werkte bij de ontwikkeling van het apparaat samen met onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, de Universiteit Twente en het ziekenhuis Rijnstate in de regio Arnhem.

In Nederland hebben zo’n 100.000 mensen diabetes type 1. Deze patiënten krijgen vaak te maken met ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen en blindheid, omdat het voor hen lastig is om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Een reguliere insulinepomp kan die zorg enigszins verkleinen, maar hypo’s en hypers, een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel, komen dan nog steeds voor. De kunstalvleesklier, die naar verwachting in 2024 met een grootschalige productie op de markt komt, is een ‘first of it’s kind’ en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel automatisch stabiel wordt gehouden. De zelfredzaamheid van diabetespatiënten wordt daarmee vergroot. Inreda draagt dus bij aan het steeds verder automatiseren en digitaliseren van de zorgsector in Nederland.

Speler in Twentse MedTech cluster

Het bedrijf uit Goor groeide afgelopen jaren uit tot nationaal icoon en vormt een belangrijke speler in het Twentse MedTech cluster. Zo worden er mechanische onderdelen van de kunstalvleesklier geproduceerd door toeleveranciers in de regio Twente. Ook weet het bedrijf, dat ondertussen bestaat uit al meer dan 60 werknemers, studenten van de Universiteit Twente aan zich te binden. In Twente vestigen zich al tientallen jaren medtech-gerichte start-ups, spin-offs van de Universiteit Twente en grote spelers als Micronit en Demcon.

Hoe werkt de kunstalvleesklier?

Het apparaatje is niet veel groter dan een smartphone en regelt dus geheel automatisch de insulinewaardes in het bloed. Koops legt uit hoe het werkt. “Bij patiënten met diabetes type 1 is de bloedsuikerspiegel ontregeld, omdat er geen insuline wordt aangemaakt door het lichaam zelf, met als gevolg dat zij vaak te maken hebben met hypers en hypo’s, waarbij patiënten het bewustzijn kunnen verliezen. De kunstalvleesklier bevat sensoren en meet continu de bloedglucosespiegel en stuurt dat bij met twee benodigde hormonen: insuline en glucagon. Dat aansturen gebeurt zonder tussenkomst van de patiënt.”

Basispakket

Inreda haalde in 2020 de CE-markering binnen, wat betekent dat het bedrijf in principe al bevoegd is om de kunstalvleesklier op de markt te brengen. Sinds 2020 lopen de eerste projecten met de AP al met zorgverzekeraars Menzis en CZ. In verschillende ziekenhuizen, voornamelijk in het Oosten en Zuiden van Nederland zijn inmiddels 125 diabetespatiënten gestart met de AP behandeling. “We volgen deze patiënten ondertussen al ruim anderhalf jaar en houden verschillende gegevens bij, over hoe het apparaat functioneert en over hoe het bijdraagt aan onder andere de kwaliteit van leven”, licht Koops toe.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar nu al zijn er positieve effecten zichtbaar. “De patiënten zijn in staat om dagelijks meer activiteiten te ondernemen en maken zich minder zorgen over hun suikerziekte. De eerste resultaten van deze onderzoeken laten zien dat ruim 90% van deze patiënten hun behandeldoelstellingen behaalt. Dit zijn echt al hele mooie resultaten.” Zelf is Koops ook diabetespatiënt en draagt zijn eigen ontwikkelde apparaat bij zich. “Ook ik ben niet meer de hele dag met mijn ziekte bezig en ik voel me veel energieker.”

Nieuw onderzoek in de zomer

Via de subsidieregeling Veelbelovende zorg, waarbij de overheid opdracht geeft voor onderzoek naar het potentieel van veelbelovende zorg, kan Koops met de AP® meedoen aan een landelijk onderzoek om te bekijken of het mogelijk is om de kunstalvleesklier vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen. Voor dit onderzoek, dat na de zomer van 2022 gaat starten, kwam in 2021 10 miljoen euro beschikbaar vanuit Zorginstituut Nederland en ZonMw. In meer dan 10 ziekenhuizen in heel Nederland zullen 240 diabetespatiënten meedoen aan dit onderzoek dat onder leiding van UMC Utrecht uitgevoerd wordt. 120 Patiënten krijgen een AP behandeling en 120 patiënten blijven hun huidige behandeling volgen. Deze laatste patiënten zitten in de zogenaamde controlegroep en het is van tevoren niet bekend in welke groep de patiënt wordt ingedeeld. Uiteindelijk worden de resultaten van de groepen met elkaar vergeleken.

Optimisme

Koops is optimistisch over de uitkomst van het nieuwe onderzoek. “Verzekeraars zullen zien dat de behandeldoelstellingen van de patiënten vele malen beter behaald worden met ons apparaat. Het risico op complicaties en de kosten voor de verzekeraar nemen daardoor af. De kunstalvleesklier mag dan prijziger zijn dan de reguliere insulinepomp, maar iets wat goed werkt kost op de lange termijn minder geld.”

Puntjes op de i

Wel moet er, naast een positieve afronding van het onderzoek, nog een en ander gebeuren. Zo valt er nog winst te behalen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Koops: “Het formaat zou nog een stuk kleiner kunnen bijvoorbeeld. Al zijn we daar al heel ver in gekomen. Maar de pomp en de reservoirs kunnen we nog aanpassen. Ook kunnen we nog winst behalen op het gebied van gebruiksgemak, met de bediening van de knoppen bijvoorbeeld. Hier kijken we dus nog naar.” Daarnaast is het Twentse bedrijf de logistieke processen aan het optimaliseren, waarbij er wordt gewerkt aan een goed werkende klantenservice en opschaling.

Duizenden geïnteresseerden

Koops kan niet wachten tot het apparaat beschikbaar komt voor alle diabetespatiënten in Nederland. “We weten inmiddels al van duizenden mensen die zich bij ons hebben geregistreerd, dat zij de kunstalvleesklier willen gaan gebruiken. Ik zou het ontzettend mooi vinden als we voor zo’n grote groep mensen iets kunnen betekenen.”

Maar ook nu al is Inreda ontzettend ver gekomen, voegt Koops tot slot toe.“Ik ben ooit in mijn eentje begonnen, hier in het schuurtje achter mijn huis, terwijl we momenteel al uitgegroeid zijn tot een professionele organisatie waar meer dan 60 mensen aan het werk zijn. Ik ben heel blij met wat we al hebben bereikt.”