HomeNieuwsUniversiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus
Foto: Annabel Jeuring

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

Op de campus van de Universiteit Twente is het SlimPark Living Lab officieel geopend. Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe, duurzame energietechnologieën te onderzoeken en te implementeren. Het SlimPark project werd officieel geopend door  ir. Roelof Bleker, burgemeester van Enschede, prof. dr. Vinod Subramaniam, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Twente en Richard Kokhuis, directeur van het betrokken bedrijf AmperaPark uit Enschede.

Over SlimPark Living Lab

Met het SlimPark Living Lab onderzoekt de Universiteit Twente hoe het opwekken van zonne-energie op de parkeerplaats, de opslag in batterijen, en het duurzaam en slim laden van elektrische auto’s, een geïntegreerd energiesysteem kan vormen. In tegenstelling tot veel andere projecten, zijn de technische vraagstukken niet vooropgesteld, maar staat juist de behoefte van de eindgebruiker centraal. Een door studenten ontwikkelde app geeft de onderzoekers inzicht in hoe en wanneer de opgewekte zonne-energie zo slim mogelijk te verdelen is tussen de ingeplugde auto’s. Bovendien zorgt het energiemanagementsysteem ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet overbelast wordt.

Wij waren er al altijd van overtuigd dat de energietransitie van groot belang is, maar de actuele situatie in Oost-Europa laat zien dat een versnelling van essentieel belang is, niet alleen voor het milieu en de samenleving, maar ook voor de economie.

Prof. dr. Johann Hurink

Waarom SlimPark Living Lab

De energietransitie is in volle gang en dat brengt uitdagingen met zich mee. Het vraagt om een samenspel van technologie, mens, maatschappij en beleid, dat zal leiden tot ingrijpende veranderingen in de samenleving. Daarom slaan wetenschappers van de UT, de bedrijven AmperaPark, Elaad Mennekes en Kiwatt, en andere onderzoeksinstellingen de handen ineen.

Dit project past volgens Johann Hurink, Hoogleraar toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente, perfect bij de visie van de UT: “Met het SlimPark project brengen we fundamenteel onderzoek en praktijk bijeen, waardoor een samenwerking van technologische, sociale en maatschappelijke disciplines tot stand komt. Daarmee is dit project een ideaal voorbeeld voor UT’s ‘high tech, human touch’ benadering.”

Zelf je auto inpluggen?

Dat kan! Het SlimPark Living lab, met het zonnelaadstation van AmperaPark, is gevestigd op de parkeerplaats voor het gebouw Paviljoen (gebouwnummer 6).

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)