HomeNieuwsNWO-OTP subsidie voor geavanceerde nachtelijke thuisbeademing bij COPD

NWO-OTP subsidie voor geavanceerde nachtelijke thuisbeademing bij COPD

Patiënten met ernstige COPD kunnen baat hebben bij nachtelijke beademing thuis. Efficiëntie en comfort zijn echter nog verre van optimaal. Daarnaast is er grote behoefte aan het verplaatsen van deze zorg van het ziekenhuis naar de thuissituatie. NWO heeft een subsidie toegekend aan Eline Mos-Oppersma binnen het open technologieprogramma (OTP) om nachtelijke thuisbeademing verder te ontwikkelen.

Nachtelijke non-invasieve beademing (NIV) heeft vele voordelen voor patiënten met ernstige COPD. Het bereiken van optimale beademingsefficiëntie is echter een uitdaging, en de vaak grote afstand tot 1 van de 4 thuisbeademingscentra in NL zorgt er voor dat er een dringende noodzaak is om de zorg te verplaatsen van het ziekenhuis naar thuis.

Met deze subsidie zal een studie opgezet worden om een geïntegreerd monitoringssysteem te ontwikkelen voor automatische detectie van bijvoorbeeld ademstops en asynchrone ademhalingsondersteuning alsmede automatische interpretatie daarvan. Uiteindelijk zal dit leiden tot een op de individuele patiënt gericht feedbacksysteem ter verbetering van chronische NIV bij ernstige COPD.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)