HomeNieuwsHydrogel voor reparatie kraakbeen voor het eerst op mensen getest

Hydrogel voor reparatie kraakbeen voor het eerst op mensen getest

De hydrogel die aan de Universiteit Twente is ontwikkeld om beschadigd kraakbeen te repareren, wordt binnenkort voor het eerst op mensen getest. De gel, die momenteel wordt doorontwikkeld door spinoff onderneming Hy2Care, kan een beschadiging door bijvoorbeeld een sportblessure, repareren en op die manier artrose voorkomen. De eerste klinische trial is een belangrijke stap voorwaarts en wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht.

Artrose is een groeiend probleem dat de kwaliteit van leven sterk beïnvloedt. Het is pijnlijk, invaliderend en kan de implantatie van een kunstgewricht noodzakelijk maken. Bij de ziekte raakt het kraakbeen in gewrichten zoals de knie of de heup beschadigd. In vergevorderde gevallen kan het kraakbeen zelfs grotendeels verdwijnen, en daarmee de flexibiliteit van het gewricht: de situatie van ‘bot op bot’, zonder verend kraakbeen ertussen, kan dan ontstaan.

Belangrijke informatie voor patiënten

Patiënten die interesse hebben in de trial en de voorwaarden voor deelname, vinden de informatie en contactgegevens op:

www.umcutrecht.nl/activestudie

Kijkoperatie in knie

De hydrogel die ontwikkeld is door prof. Marcel Karperien en zijn collega’s van het TechMed Centre van de Universiteit Twente, ondersteund door ReumaNederland, is in staat het beschadigd kraakbeen te vervangen. Dat gaat via een kijkoperatie en een lokale injectie van de gel, op de plek van de beschadiging. De gel vult de beschadigde plek en hecht zich aan het gezonde kraakbeen rondom de beschadiging, zodat de functie herstelt en erger wordt voorkomen. Hierbij wordt vooral gekeken naar toepassing in de knie. Na verschillende onderzoeken in een laboratoriumsetting en onder meer op de knieën van paarden, wordt de gel momenteel doorontwikkeld door de onderneming Hy2Care waarvan Karperien een van de oprichters is. Deze onderneming gaat, samen met de orthopeden van het UMC Utrecht, nu de eerste tests doen op enkele tientallen mensen.

Voor de toelating van mensen wordt onder meer gekeken naar de aard en grootte van de beschadiging: de gel moet voldoende gezond kraakbeen om zich heen hebben om goed te kunnen werken, dus de tests worden uitgevoerd op knieën met een kleine kraakbeenbeschadiging, niet bij vergevorderde artrose.

Lees ook het persbericht van Hy2Care.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin