HomeNieuwsTerugblik: eerste online talkshow over coronaproblematiek

Terugblik: eerste online talkshow over coronaproblematiek

De campus van de UT is momenteel grotendeels verlaten, maar de medewerkers en studenten zitten thuis niet stil. Vanachter hun beeldschermen bemoeien ze zich intensief met de wereld, en in het bijzonder met de coronacrisis.

Om te laten zien hoe betrokken UT-ers zijn, startte de UT op dinsdag 12 mei met Campus Talks. Dit is een online talkshow waarin actualiteiten rondom de coronacrisis met wetenschappers en studenten besproken wordt. Hoogleraar techniekfilosofie Peter-Paul Verbeek is de anchor man.

Terugkijken

Coronaproblemen

De première van Campus Talks stond in het teken van de veelbesproken ‘corona track & tracing apps’ die minister Hugo de Jonge voorstelde om het virus te beteugelen, een ontwikkeling waar van begin af aan diverse UT-ers bij betrokken zijn. Dergelijke apps blijken nog heel wat voeten in de digitale en maatschappelijke aarde te hebben.
Welke technische en maatschappelijke haken en ogen zitten hieraan? Zullen mensen die apps wel gaan gebruiken en zo ja hoe? Prof. Peter-Paul Verbeek ging hierover – live in de studio – in gesprek met prof. Lisette van Gemert-Pijnen. Zij is gespecialiseerd in hoe technologie kan helpen om infectieziekten in te dammen, en lid van taskforce gedragswetenschappen (RIVM). Prof. Maarten van Steen (Digital Society Institute) ging in op de technische (on)mogelijkheden van zo’n app en vertelde over zijn rol bij de hoorzitting in de Tweede Kamer. Op dit moment bespreekt de UT met de GGD welke technologie ingezet kan worden bij de exit strategie van corona. Centrale vraag tijdens deze Campus Talks was: op welke manieren kan technologie ons helpen uit de coronacrisis te komen?

Zie utwente.nl/campustalks voor meer info en de volgende aflevering(en)

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)