HomeNieuws1,5 miljoen voor infectiecontrole UT spinoff LipoCoat

1,5 miljoen voor infectiecontrole UT spinoff LipoCoat

LipoCoat, een biotech spin-off van de Universiteit Twente, heeft deze week 1,5 miljoen euro extra financiering ontvangen van verschillende investeerders. Het geld is ingelegd door Nederlandse particuliere investeerders, het High Tech Fund uit Enschede en het Innovatie Fonds Rabobank. Met deze investering kan LipoCoat sneller nieuwe oplossingen op de markt brengen voor infectiecontrole in de zorg, iets waarvan het belang in deze tijden van het coronavirus maar al te duidelijk is.

Veiligheid van medische hulpmiddelen vergroten

LipoCoat is specialist in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor infectiecontrole in de zorg. In het bijzonder bij het gebruik van medische hulpmiddelen. De onderneming heeft momenteel zeven onderzoeksprojecten lopen voor met name multinationals die de veiligheid van hun medische hulpmiddelen willen vergroten. De unieke biologische en gifvrije coatings van LipoCoat beschermen tegen infecties. Het geld van de investeerders zal worden gebruikt om versneld producten op de markt te brengen. Het High Tech Fund heeft 600.000 euro gecommitteerd om het nieuwe laboratorium van LipoCoat van apparatuur te voorzien. De spin-off is in 2016 gestart in het lab op de campus van de Universiteit Twente, maar inmiddels uit haar jasje gegroeid. Eind april opent LipoCoat haar eigen lab openen op Kennispark Twente.

Contactlenzen als eerste applicatie

Het lanceren van innovaties voor medische hulpmiddelen en de zorg kost veel tijd. “Vandaar dat LipoCoat zich richt op product-marktcombinaties waar snellere uitrol mogelijk is, waaronder de contactlenzenmarkt,” zegt Jasper van Weerd, CEO en oprichter van LipoCoat. De eerste contactlenzen met de LipoCoat coating zitten in het proces van medische goedkeuring, waarbij de verwachting is dit najaar het product te lanceren. Over enkele jaren verwacht LipoCoat dat de eerste gecoate katheters op de markt komen. Katheterinfecties zorgen wereldwijd voor veel leed en patiëntongemak. Daarnaast kosten dergelijke infecties de zorg jaarlijks tientallen miljarden euro’s.

Medicijnontwikkeling

LipoCoat ontwikkelt tevens een coating die gebruikt kan worden bij het screenen en testen van nieuwe medicijnen. Dit gebeurt vaak in celkweeksystemen. Dergelijke systemen zijn veelal gevoelig voor vervuiling. In het bijzonder de vervuiling van de medicijnkandidaten aan deze celkweeksystemen maakt testen en analyses onbetrouwbaar. De LipoCoat coating voorkomt dit verlies en verhoogt de efficiëntie van medicijnen screenen en testen, bespaart en leidt tot betere resultaten. De oplossing wordt als kit aangeboden en staat gepland voor lancering in de zomer van 2020.

Kwaliteit en veiligheid van de zorg verbeteren

LipoCoat’s missie is het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg. In 2020 gaan de eerste producten richting de markt. Gelijktijdig blijft LipoCoat volop innoveren binnen het katheterdomein. Om de volgende groeisprong te maken, staat halverwege 2021 een B-investeringsronde van € 5 miljoen gepland. Met deze ronde wil het bedrijf de omzetstromen verder uitbreiden, de ontwikkel- en productiecapaciteit vergroten en de internationale footprint uitbouwen naar de Amerikaanse en Chinese markt.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)