HomeNieuwsTien Veni-subsidies voor jonge UT-onderzoekers

Tien Veni-subsidies voor jonge UT-onderzoekers

Maar liefst tien recent gepromoveerde UT’ers ontvangen een Veni-subsidie, heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hen laten weten. Voor de UT is dit een recordscore in een Veni subsidieronde. Dankzij de subsidie van 250.000 euro kunnen de onderzoekers hun ideeën uitwerken: van materialen die met ons communiceren tot betere nazorg na kanker of verantwoorde inzet van kunstmatige intelligentie.

NWO heeft in deze ronde aan 161 onderzoekers een veni toegekend. Dit is 14 procent van het aantal ingediende aanvragen. De UT ziet 20 procent van haar 50 aanvragen gehonoreerd. In totaal is met Veni een bedrag van 41,5 miljoen euro gemoeid. Veni is onderdeel van het NWO-Talentprogramma. Voor verschillende fasen in de academische loopbaan kent dit programma subsidies: Veni, Vidi en Vici

Pantelis Bampoulis

Physics of Interfaces and Nanomaterials (MESA+/TNW)

Exotische laag-dimensionele germaneen structuren

In dit project zal de onderzoeker laag-dimensionele structuren van germaneen synthetiseren en karakteriseren. Germaneen, het germanium analogon van grafeen, komt niet in de natuur voor. Berekeningen hebben laten zien dat germaneen unieke elektronische eigenschappen bezit die dit materiaal uitermate geschikt maakt voor toepassingen in de nano-elektronica.

 

Michael Lerch

Biomolecular Nanotechnology (MESA+/TNW)

Als materialen leren zich te specialiseren en te communiceren 

Materialen geven vorm aan de wereld om ons heen. Mensen maken dagelijks gebruik van high-tech apparaten. Echter, gewone apparaten en hun onderliggende materialen blijven eigenlijk eenvoudig. Dit project heeft als doel om materialen te creëren die zich op autonome wijze kunnen specialiseren en coördineren en die uiteindelijk met ons kunnen communiceren.

Clara Stegehuis

Mathematics of Operations Research (EEMCS)

Karakteristieke netwerkpatronen

Van persoonlijke aanbevelingen op Netflix, tot spamdetectie in emails of het vroeg signaleren van financiële crises: kleine patronen in de onderliggende netwerken kunnen deze belangrijke taken vervullen. Maar hoe vinden we deze patronen? En wat vertellen ze over het netwerk? Dit onderzoek beantwoordt deze vragen met wiskundige netwerkmodellen.

Giulio Ragazzon,

Molecular Nanofabrication (MESA+/TNW)

 Niet-evenwichtsmaterialen voor elektrochemische energieopslag

Op de nanoschaal worden energieverslindende operaties, zoals beweging, mogelijk gemaakt door speciale mechanismes. In dit project worden voor het eerst diezelfde mechanismes gebruikt om hoog-energetische materialen te assembleren. Elektrochemische energieopslag wordt gebruikt om de materiaaleigenschappen te verbeteren en plotselinge activiteit mogelijk te maken zoals in een vleesetende plant.

 

Albert Wong

Molecular Nanofabrication (MESA+/TNW)

Als moleculen kunnen rekenen

Een maatschappij zonder computers is ondenkbaar geworden. Computers maken het mogelijk inzicht te geven in nagenoeg alles, maar sommige maatschappelijke en globale ontwikkelingen laten zich nog moeilijk voorspellen. Kunnen we dit verbeteren door netwerken van moleculaire reacties aan het rekenen te zetten?

 

Cristina Bayón Calderón

Biomedical Engineering (TechMed/ET)

Betere loopprestaties voor kinderen met CP

Kinderen met Cerebrale-Parese (CP) hebben dringend behoeft aan een effectieve oplossing om het lopen te verbeteren en daarmee pijn en gewrichtsdegeneratie te verminderen. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een nieuw lichtgewicht en compact apparaat, om de loopprestaties van kinderen met CP in het dagelijks leven te verbeteren.


Caroline Gevaert

Earth Observation Science (ITC)

Naar verantwoorde en praktische kunstmatige intelligentie met geodata 

In dit tijdperk van omvangrijke geodata en kunstmatige intelligentie is informatie die wordt verzameld door burgers, drones en satellieten essentieel voor duurzame ontwikkeling. Maar de algoritmes zijn ontworpen volgens technische eisen, waardoor hun acceptatie door de samenleving beperkt blijft. Ik zal deze kloof overbruggen door het ontwikkelen van verantwoorde, praktische, geo-ruimtelijke oplossingen.

Erik Groot Jebbink

Multi-modality medical imaging (TechMed/TNW)

Verbeterde radiotherapie: microbelletjes wijzen de weg     

Tijdens de interne bestraling van leverkanker is de mogelijkheid om de radioactieve bolletjes gecontroleerd richting de tumor te sturen beperkt. Dit onderzoek introduceert een nieuwe methode om met het gebruik van microbelletjes grip te krijgen op de route die de radioactieve bolletjes zullen afleggen om behandeluitkomsten van leverkanker te verbeteren.

 

Annemieke Witteveen

Biomedical Signals and Systems (TechMed/EEMCS)

Op naar een hogere kwaliteit van leven na kanker

Jaren na kanker ervaren de meeste mensen nog steeds een breed scala aan gezondheidsproblemen. Ik zal individuele dynamische modellen ontwikkelen die deze late effecten kunnen voorspellen en monitoren over de tijd met heterogene data en zal aanbevelingen geven. Implementatie hiervan zal de grote onvervulde zorgbehoefte na kanker aan kunnen pakken.

 

Jelmer Wolterink

Applied Analysis (TechMed/EEMCS)

Artificiële intelligentie voor gepersonaliseerde modellen van buikaneurysmata

Een gescheurd aneurysma in de buikslagader is in de meeste gevallen dodelijk. Hoewel de slagader preventief gerepareerd kan worden, is dit niet zonder risico en in sommige gevallen onnodig. Om de doelmatigheid van chirurgisch ingrijpen te verbeteren modelleren de onderzoekers met kunstmatige intelligentie de ontwikkeling van buikaneurysmata in individuele patiënten.

Voor de volledige lijst zie ook het persbericht van NWO.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin