HomeNieuwsGoedkope protheses in Afrika dankzij 3D-printen

Goedkope protheses in Afrika dankzij 3D-printen

UT-student Technische Geneeskunde Merel van der Stelt en chirurg in opleiding Lars Brouwers gaan via crowdfunding een 3D-printlab realiseren in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Hun doel: betaalbare protheses in Afrika. Zij doen dit in samenwerking met de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en onder begeleiding van het 3D-lab in het Radboudumc. Het 3D-Lab gaat goedkope, goede protheses, spalken en braces produceren met behulp van de 3D-printtechniek. Merel van der Stelt loopt stage in het 3D-lab in het Radboudumc. Lars Brouwers werkt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en is medeoprichter van dit 3D-Lab. Het minimaal benodigde bedrag van 6.000 euro moet vóór 9 oktober 2019 gehaald zijn.

Lars en Merel lanceren in samenwerking met het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) een crowdfunding actie, waarmee ze hun droom voor een volledig functionerend 3D-Lab in Sierra Leone hopen te kunnen realiseren. Merel: “We zijn zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven en kunnen niet wachten tot we aan de slag gaan. Zo krijgen patiënten in lage inkomenslanden met weinig middelen betere kansen op een goede toekomst en voorkomen we dat ze in moeilijke omstandigheden moeten leven of zelfs worden uitgesloten door hun handicap.”

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) benoemde Lars Brouwers en Merel van der Stelt tot NASF Gezondheidspioniers en helpt hen hun droom te verwezenlijken. Een NASF Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika, in de voetsporen van Albert Schweitzer.

Jouw donatie

Lars en Merel kunnen jouw steun gebruiken om het 3D-Lab te realiseren. Doneren kan via www.nasf.nl. Alle donaties gaan rechtstreeks naar de realisatie van het 3D-Lab. Meer informatie: www.3dsierraleone.com

Patiënt in Afrika

Mariatsu is een jonge Sierra Leonese vrouw van begin dertig. Haar linkerarm houdt ze verstopt onder haar rok. Ze schaamt zich voor haar hand die mist: een herinnering aan de burgeroorlog die hier tot 2002 woedde. Duizenden mensen werden verminkt, hun ledematen afgehakt. Mensen als Mariatsu doen niet mee in de maatschappij: ze worden gediscrimineerd en leven vaak in bittere armoede. Echter niet voor lang meer, als het aan de Nederlandse student Technische Geneeskunde Merel van der Stelt (25) en chirurg in opleiding Lars Brouwers (31) ligt. Zij maakten een prothese voor Mariatsu, aan de hand van de modernste 3D-printtechnieken. Een revolutionaire innovatie die betaalbare protheses binnen het bereik van duizenden patiënten in Afrika kan brengen. Vol trots laat Mariatsu haar nieuwe arm zien aan iedereen die maar wil. Ze gebruikt haar geamputeerde arm volop. Ze telt weer mee en kan de toekomst aan. 

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)