HomeNieuwseSportslab op Universiteit Twente

eSportslab op Universiteit Twente Uniek innovatietraject met eDivisie

De eDivisie en de Universiteit Twente (UT) zijn gestart met een uniek innovatietraject om de prestaties van eSporters te verbeteren. eSporters van Feyenoord en Heracles Almelo, die het vanaf 11 november tegen de overige eredivisieclubs opnemen in de EA SPORTS FIFA 20-competitie eDivisie, nemen deel aan de eerste pilot.

In een speciaal eSportslab op de campus van de UT wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de eSporters. De UT en de eredivisie pionieren hiermee op het combineren van eSports en wetenschap.

De meeste eSporters krijgen professionele begeleiding van de eredivisieclubs bij hun speltactiek, houding en fysiologie. Met de samenwerking met de UT wordt daar nu een wetenschappelijke component aan toegevoegd om zodoende de prestaties van de eSporters te verbeteren.

Pilot succesvol

Op woensdag 30 oktober vond er een eerste meetsessie plaats met de eSporters van Heracles Almelo en Feyenoord, waar zij onder andere EA SPORTS FIFA 20-wedstrijden tegen elkaar speelden. “We doen een aantal psychologische metingen, zoals reactietijd, ruimtelijk inzicht, maar ook persoonlijkheid”, vertelt dr. Guido Bruinsma, UT-docent en vanuit de UT betrokken bij de pilot met de eDivisie. “Met wearable technology meten we de hartslag en het stressniveau van de eSporters en met eye tracking volgen we hun oogbewegingen op het scherm. Ook emotieherkenning speelt een belangrijke rol. Tegelijkertijd verzamelen we de data uit FIFA 20 om uit te lezen hoe de eSporter presteert. Het doel is de eSporters op langere termijn te helpen zichzelf te optimaliseren voor de game en tegenstanders beter te analyseren. In het profvoetbal moet je ook weten waar je goed in bent, waar je tegenspeler goed in is en moet je het spelletje door en door kennen. Dat is hier niet anders.”

 

‘Wereldwijd uniek’

”Als eDivisie willen we een actieve rol spelen in het verder verbeteren van het niveau van eSporters”, aldus Arnoud Schonis, projectmanager eSports bij de eredivisie. “Met deze samenwerking blijven we voorloper in de wereld van eSports. Hoe meer van onze spelers op het hoogste mondiale podium actief zijn, hoe beter dat immers is voor de uitstraling van onze competitie. Dit traject is wereldwijd uniek en uiterst innovatief en dat past uitstekend binnen onze kernwaarden. Wij zijn trots dat we samen met de Universiteit Twente wetenschappelijk onderbouwde adviezen kunnen leveren die direct van invloed zijn op de prestaties van eSporters. Het doel is om de metingen en analyses die tijdens de pilot zijn gedaan te perfectioneren, om uiteindelijk de eSporters van alle 18 eredivisieclubs door deze metingen te verbeteren.”

De Universiteit Twente en sportdata

De Universiteit Twente zette afgelopen jaar al grote stappen met data-onderzoek binnen de topsport. Daar wordt nu dus eSport aan toegevoegd. Sportdata in Twente kwam in een stroomversnelling dankzij prof. dr. Joost Kok, decaan op de UT en een ervaren onderzoeker op het gebied van data science. Als oprichter van het Sport Data Centre (SDC) werkte Kok met het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en schaatscoach Jac Orie om data te verzamelen en te verwerken. Kok: “Veel onderzoekers staan te popelen om met big data aan de gang te gaan. Maar er zijn hordes, want big data raakt aan privacy. Daarom zoeken ze de terreinen op waar mensen vaak vrijwillig data afstaan. Sport is zo’n voorbeeld. In Twente hebben we alles in huis om de inzet van data in de sport tot een succes te maken. Dat eSport daar nu bij komt, maakt ons nog unieker en onderscheidend. We kunnen het SDC nu ook vullen met data uit de eSport.”

Master in sport data science

Binnen de Universiteit Twente zijn verschillende disciplines betrokken bij het eSportslab. Naast Bruinsma en Kok zijn de vakgroepen IEBIS, HMI, Psychology en BSS betrokken. Bruinsma: “We proberen door de verschillende UT-faculteiten heen te kijken en de expertise die we in huis hebben uit te lijnen voor eSports. Of dat nu gaat om het maken van een goed ontwerp om data af te vangen en te analyseren, bij de eSporters zelf metingen te doen of producten voor eSporters te maken om uiteindelijk de professionele eSporters als wetenschappelijk onderzoek verder te brengen.”
De UT werkt momenteel aan het lanceren van een masteropleiding in sport data science. eSport krijgt daarin een plek.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)