HomeNieuwsUT-onderzoekster wint onderzoekssubsidie met ‘gek idee’

UT-onderzoekster wint onderzoekssubsidie met ‘gek idee’

UT-onderzoekster Verena Schwach van de Universiteit Twente heeft de crazy-idea grant van Young@Heart in de wacht gesleept. Ze ontvangt 50.000 euro voor onderzoek naar de vraag hoe je met ultrageluid de hartslag van gekweekt hartweefsel kunt controleren. Deze kennis is relevant voor onderzoek naar nieuwe medicijnen en het bestuderen van hartziektes. 

Het was al bekend dat je met behulp van ultrageluid het zenuwstelsel van de veel bestudeerde rondworm C. elegans en de zebravis kunt stimuleren. Als je deze dieren blootstelt aan laag energetisch ultrageluid, zal een specifiek ionenkanaal op het oppervlak van de cellen meer natrium, calcium en magnesium, doorlaten. En het doorlaten van deze ionen is weer de basis van een zenuwimpuls. Een dergelijke zenuwimpuls veroorzaakt ook het samentrekken van het hart, of bij gekweekte hartcellen, het samentrekken van hartcellen.  

Ultrageluid

Schwach zal de subsidie inzetten om te bestuderen hoe je ultrageluid kunt gebruiken om de hartslag van gekweekt menselijk hartweefsel te controleren. Als ze er inderdaad in slaagt om op deze manier de samentrekking van het weefsel te controleren, dan hebben wetenschappers er een bruikbare methode bij om, met gekweekt hartweefsel, onderzoek te doen naar nieuwe medicijnen en om onderzoek te doen naar hartziektes.

Momenteel is het al mogelijk om met behulp van elektriciteit of licht de hartslag van het weefsel te controleren, maar dit heeft twee belangrijke nadelen. De hoge energie van de elektronen of de fotonen kan het weefsel beschadigen en daarnaast dringen ze, in tegenstelling tot ultrageluid, niet zo diep door in het weefsel.  

Crazy-idea grant

De crazy-idea grant is een onderzoeksbeurs afkomstig van Young@Heart, een groep jonge wetenschappers die als doel heeft andere getalenteerde jonge onderzoekers op het gebied van cardiovasculair onderzoek te stimuleren. Met de beurs wil Young@Heart jonge wetenschappers de mogelijkheid bieden om hun innovatieve ideeën te testen, een netwerk in de onderzoekswereld op te bouwen en hun kansen op vervolgfinanciering te vergroten. Deze ronde waren er 26 aanmeldingen voor de beurs. De beste vijf hiervan mochten hun idee pitchen voor een vak- en publieksjury. Twee voorstellen werden uiteindelijk gehonoreerd, waaronder dat van Schwach. 

Verena Schwach

Verena Schwach is werkzaam als post-doc in de vakgroep Applied Stem Cell Technologies van Robert Passier. Bij het onderzoek zal ze nauw samenwerken met wetenschappers van de leerstoel Physical and Medical Acoustics van Michel Versluis.