HomeNieuwsItaliaanse president reikt Balzan Prijs uit aan Detlef Lohse

Italiaanse president reikt Balzan Prijs uit aan Detlef Lohse

Het was de President van Italië, Sergio Mattarella, die op 23 november in Rome de Balzan Prijzen 2018 kwam uitreiken aan vier wetenschappers en een humanitaire organisatie. Een van de vier wetenschappers is prof. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente. De Balzan-jury prijst de veelzijdigheid van zijn werk, van nanobubbel tot astrofysica. Aan de Balzan Prijs, ook wel de ‘Italiaanse-Zwitserse Nobelprijs’, is een oorkonde verbonden en een geldbedrag van 750.000 Zwitserse Franken: voor de helft te besteden aan een onderzoeksproject voor jong talent.


De eerbiedwaardige Accademia dei Lincei, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1603, was gastheer voor de prijzenceremonie 2018. Dit Italiaanse wetenschappelijk genootschap werkt nauw samen met de Balzan Foundation. In het Palazzo Corsini, de thuisbasis van de Accademia, lichtten de winnaars, een dag voor de uitreiking, hun werk toe.


 

Prof Detlef Lohse illustreerde hoe breed zijn vak is: van onderzoek naar een enkel belletje op nanoschaal tot aan grootschalige turbulentie in de atmosfeer of de oceanen. Elk nieuw onderzoeksproject begint voor hem met nieuwsgierigheid: “Het moet een solide wetenschappelijk vraagstuk zijn. Impact en toepassingen zijn ook belangrijk, maar vaak kun je die niet vooraf voorspellen. In essentie zie ik geen verschil tussen ons fundamentele en meer toegepaste werk.” Voor de besteding van het prijzengeld ziet hij vraagstukken genoeg, op het gebied van multiphase/multiflow onderzoek: er is nog zóveel te ontdekken in de wereld van de vloeistofdynamica.

De eigenlijke uitreiking, door de President van de Italiaanse republiek, vond een dag later plaats in het nabijgelegen Palazzina Auditorio, bij de beroemde Villa Farnesina. ’s Middags kreeg de internationale pers gelegenheid om de prijswinnaars te interviewen. Lohse sprak met media uit Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Nederland.

De Balzan Foundation is genoemd naar Eugenio Balzan, ooit mede-eigenaar van de Italiaanse krant Corriere della Sera. Zijn dochter besloot, met zijn omvangrijke nalatenschap, een fonds te vormen dat sinds de jaren 60 prijzen toekent op het gebied van wetenschap, cultuur en maatschappij. De andere drie wetenschappers in 2018: Eva Kondorosi (chemical ecology), Jürgen Osterhammel (global history) en Marilyn Strathern (social anthropology). Humanitaire organisatie Terre des Hommes viel ook in de prijzen.


Zie ook het persbericht bij de bekendmaking en de website van de Balzan Foundation

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin