HomeNieuwsVijf onderzoekers met Veni-beurs aan de slag op de UT

Vijf onderzoekers met Veni-beurs aan de slag op de UT Voor Ismet Baran, Erik Horstman, Chuan Li, Saskia Kelders en Arnd Hartmanns

Vijf UT-onderzoekers hebben op 28 juli 2017 een Veni-grant ontvangen van NWO (Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek)

Het gaat om: Ismet Baran, Erik Horstman, Chuan Li, Saskia Kelders en Arnd Hartmanns. Met het bijbehorende bedrag van 250.000 euro per wetenschapper ontwikkelen zij nieuwe onderzoekslijnen. Een zesde Veni-beurs is voor Liubov Amitonova, zij gaat haar Veni-project starten aan de VU.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd.

BladeMan: Reliable Manufacturing of Wind Turbine Blades

Dr. ir. I. (Ismet) Baran, Engineering Technology, Production Technology
Het tijdperk van fossiele brandstoffen komt tot een eind daarom hebben we dringend behoefte aan goedkope hernieuwbare energiebronnen zoals windmolens. Dit Veni project zal bijdragen aan de ontwikkeling van meer betrouwbare en efficiënte zeer grote windmolens in de toekomst. 

Verificatie van Cyber-Physical Systems: Schaalbaarheid door Onzekerheid

Dr. ir. A. (Arnd) Hartmanns, Informatica
Computers beheersen onze fysieke wereld: zelfrijdende autos, slimme elektriciteitsnetwerken en assemblagerobots. Deze systemen moeten we verifiëren, zelfs wanneer er sprake is van onverwachts en willekeurig gedrag. Het resultaat van dit onderzoek zal bestaan uit praktische wiskundige verificatiealgoritmen, die met name profiteren van de willekeurigheid die de regeltechniek zo uitdagend maakt.

Mangrove-RESCUE

Dr E.M. (Erik) Horstman, Civiele Techniek
Mangroven beschutten (sub)tropische kustgebieden en zijn veerkrachtig, waardoor ze kunnen herstellen van erosie en zich kunnen aanpassen aan veranderende condities. Dit onderzoek meet en simuleert de processen die dit aanpassingsvermogen beïnvloeden. Deze inzichten zijn nodig om de toekomstige ontwikkelingen van mangroven én hun bijdrage aan kustveiligheid te voorspellen en beschermen.

Gepersonaliseerde interventies voor geestelijke gezondheid

Dr. S.M. (Saskia) Kelders, Psychologie, Gezondheid en Technologie
Online interventies voor geestelijke gezondheid kunnen effectief zijn, maar niet elke interventie is effectief voor iedereen. In dit project wordt een model ontwikkeld om te voorspellen voor wie een interventie effectief is en een methode om iedereen de juiste interventie te bieden. Dit wordt getest in zowel lab- als veldstudies.

Een nieuw platform voor topologische quantum computers

Dr. C. (Chuan) Li, Instituut voor nanotechnologie
Om de volgende generatie computers met topologische kwantum bits te kunnen realiseren, moeten eerst de essentiële elementen - Majorana fermionen worden aangetoond, samen met de niet-triviale statistieken van deze deeltjes. In dit Veni-project zullen nieuwe supergeleidende Dirac halfmetalen worden gebruikt om een nieuw platform voor de Majorana toestanden te realiseren.

Super quality pictures through a tiny endoscope

Dr. L.V. (Liubov) Amitonova, naar VU - Biophotonics & Medical Imaging
Lichtmicroscopie is een belangrijk onderzoeksgereedschap in de biologie en geneeskunde. Maar cellen die diep in een organisme of weefsel verborgen liggen zijn niet zichtbaar. Door een combinatie van nieuwe technologie om licht te beheersen met unieke eigenschappen van glasvezels ontwikkelen de onderzoekers nieuwe manieren om diep in weefsel te kijken.  

Voor een overzicht van alle 154 toekenningen, zie het persbericht van NWO. Op de site van NWO ook meer informatie over het gehele Veni/Vidi/Vici-programma.  

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)