Zie Nieuws

Rapid Prototyping Lab: nieuw lab voor 3D printen

De Universiteit Twente heeft een eigen lab voor 3D printen geopend: het Rapid Prototyping Lab.

Nieuwe manieren van 3D printen

3D printen wordt steeds vaker gebruikt om op een snelle manier ideeën uit te proberen en complexe vormen te produceren. UT-onderzoekers kunnen het Rapid Prototyping Lab bijvoorbeeld gebruiken voor het printen van speciale onderdelen voor hun onderzoeksopstelling. Daarnaast wordt het Rapid Prototyping Lab ingezet in het onderwijs en wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden van 3D printen, zoals het combineren van verschillende materialen en technieken.


Geprint kunsthart

Volgens prof. Bart Koopman, hoogleraar biomedische werktuigbouwkunde en één van de initiatiefnemers, biedt het Rapid Prototyping Lab veel nieuwe mogelijkheden. “Voor de dagelijkse gebruiker biedt dit lab net wat betere kwaliteit dan de standaard printers. Er kunnen bijvoorbeeld prints worden gemaakt die ook goed mechanisch belastbaar zijn. Daarnaast is het educatief van belang omdat er veel verschillende printtechnieken worden aangeboden. Op onderzoeksgebied zijn er plannen om te kijken naar het printen van composieten en rubberachtige materialen. Denk dan aan het printen van een compleet kunsthart om kleppen of ondersteuningspompen te testen. Verder willen we bijvoorbeeld printen combineren met nabewerkingstechnieken in een apparaat om zo tot volwaardiger productiemachines te komen. In de toekomst willen we het lab uitbouwen met metaalprinters en dergelijke.”


Shared facility

Het lab is open voor alle onderzoeksgroepen en studenten van de UT. “We vinden het erg belangrijk dat het lab een shared facility is”, vertelt Koopman. “Ook studententeams als Solar Team Twente en Green Team Twente maken nu al volop gebruik van de faciliteiten. Verder hebben we een directe link met het DesignLab van de UT. Gebruik van het lab wordt op dit moment ingebouwd in de studies Werktuigbouwkunde en Industrieel Ontwerpen.” 

Onderzoekers van de faculteit Engineering Technology (ET) en instituut MIRA, de initiatiefnemers van het lab, verrichtten woensdag 14 juni de officiële openingshandeling. Het Rapid Prototyping Lab bevindt zich in gebouw De Horst op de UT-campus. 

Meer info: www.utwente.nl/rpl of via 3d-printlab@utwente.nl