Zie Nieuws

Floris van den Brink nu ook 'Simon Stevin Gezel' Tweede prestigieuze prijs voor UT'er

Kort nadat hij de ‘I.M. Kolthoff prijs’ voor analytische chemie won, is dr.ir. Floris van den Brink nu ook ‘Simon Stevin Gezel 2017’. Het publiek van innovatiecongres TEKNOWLOGY 2017 koos hem tot winnaar. 

Simon Stevin Gezel is een eretitel die de voormalige Technologiestichting STW (nu NWO-TTW: Technische en Toegepaste Wetenschappen) toekent aan zeer veelbelovende jonge onderzoekers die recent zijn gepromoveerd op een TTW-project. Dit jaar waren er drie finalisten: het publiek tijdens het TEKNOWLOGY-congres, op 9 november, koos UT'er Floris van den Brink tot winnaar. Luttele dagen nadat hij de 'I.M. Kolthoff Prijs' won voor analytische chemie, mag Floris zich dus nu ook 'Simon Stevin Gezel 2017' noemen. 

Floris van den Brink (1985) promoveerde op 17 juni 2016 aan de Universiteit Twente. Hij heeft, in de BIOS Lab-on-a-Chip groep van prof. Albert van den Berg, gewerkt aan een microreactor voor verschillende toepassingen. Een daarvan is het meten van het effect van medicijnen of gifstoffen op bijvoorbeeld eiwitten. Een ander is het ‘knippen’ van eiwitten, om ze te kunnen identificeren.

Het mengen van vloeistoffen op micro- of nanoschaal is niet eenvoudig en duurt lang. Dit terwijl snelheid geboden is, want lichaamsvreemde stoffen leven vaak maar kort. Van den Brink ontwikkelde een innovatieve en snelle mixer, slechts 0,1 vierkante millimeter groot.

De Kolthoff-prijs, die hij zeer recent won, wordt uitgereikt door de Sectie Analytische Chemie van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), en gaat naar jonge onderzoekers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de analytische chemie. 

Het proefschrift van Floris van den Brink was getiteld Microreactor for electrochemical conversion: in drug screening and proteomics en hij publiceerde er nog recent over in het journal ‘Lab on a Chip’ (zie persbericht). Op dit moment is Van den Brink postdoc aan de Universiteit Twente, hij werkt nu aan de oprichting van een nieuwe onderneming.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)