HomeNieuwsStart-up TriboForm overgenomen door Zwitserse AutoForm

Start-up TriboForm overgenomen door Zwitserse AutoForm

De Enschedese start-up en Spin-off bedrijf van de UT, TriboForm Engineering is verkocht aan het Zwitserse AutoForm.

TriboForm is een snelgroeiend bedrijf dat gevestigd is op Kennispark en onlangs nog Volvo, Skoda en Mercedes-Benz als launching customer heeft aangetrokken. Met de verkoop wil het bedrijf hun software voor de simulatie van wrijving, smering en slijtage voor de auto-industrie, nog sneller in de markt zetten. De start-up bedient inmiddels een groot deel van de Europese auto-industrie.

Virtual Tribology

De simulatiesoftware van TriboForm voorspelt tribologisch gedrag: een tak van de werktuigbouwkunde die onderzoek doet naar het gedrag van contactvlakken tussen materialen onder diverse omstandigheden. Verschillende autofabrikanten gebruiken de software bij de ontwikkeling en productie van nieuwe auto-onderdelen zoals motorkappen en autodeuren. De software berekent de kans op breuken en golfvorming van staal of aluminium. Voorheen werd dit nog via praktijktesten onderzocht. De innovatieve software levert autofabrikanten veel tijdwinst en besparing op. Er is dan ook veel vraag naar het product van TriboForm, onder andere van fabrikanten Volvo, Skoda en Mercedes-Benz.

Blik naar de toekomst

Directeur en oprichter Jan Harmen Wiebenga is blij met de overname. AutoForm is de wereldwijde marktleider op gebied van softwareoplossingen voor de metaal omvorm industrie. “Door de samenwerking met AutoForm kunnen we onze software nog sneller introduceren bij grote spelers in de automotive industrie en groeien als organisatie”, aldus Wiebenga. De overname betekent ook een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van AutoForm, namelijk de continue verbetering in de nauwkeurigheid van hun eigen software. Met de overname van TriboForm krijgt AutoForm een center of expertise voor tribologie dat opereert vanuit Nederland.

Over TriboForm

TriboForm werd opgericht in 2013 door Jan Harmen Wiebenga en Johan Hol. Dit deden zij tijdens hun promotieonderzoek aan het Materials Innovation Institute en de Universiteit Twente binnen de vakgroep Technische Mechanica. In 2014 werd TriboForm toegelaten tot de TOP-regeling en kreeg het bedrijf een renteloze lening van 40.000 euro vanuit Kennispark Twente. TriboForm is inmiddels uitgegroeid tot zeven mensen en neergestreken op Kennispark Twente in Enschede. De link met de Universiteit Twente en ook Saxion was voor het duo een belangrijke reden om in Enschede te blijven. “De vraag naar personeel zal alleen maar groeien met de voorziene groeiplannen van TriboForm in de komende jaren binnen de AutoForm groep”, zegt Wiebenga.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)