HomeNieuwsMax Planck Center op campus UT

Max Planck Center op campus UT

De Universiteit Twente gaat een nieuwe samenwerking starten met de vermaarde Max Planck Gesellschaft in Duitsland.

Nog voor het eind van het jaar opent op de UT-campus het Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics. Dit Center, in Nederland ondersteund door NWO en de stichting FOM, bundelt de krachten van twee top-UT-onderzoeksgroepen en twee Max Planck-instituten.

Dit eerste Max Planck Center in Nederland gaat onderzoek doen naar complexe verschijnselen in de vloeistofdynamica: van nanodruppels tot turbulentie op heel grote schaal.

In duurzame energie, chemische reactoren, de scheepvaart, maar ook in inkjet printers en biologische processen speelt het complexe gedrag van vloeistoffen een essentiële rol. Fundamenteel onderzoek op dit gebied heeft dan ook impact op een breed scala aan toepassingen in het dagelijks leven. Het nieuwe Max Planck Center bouwt voort op de samenwerking die de UT-groepen Physics of Fluids van Detlef Lohse en BIOS Lab-on-a-chip van Albert van den Berg hebben met de Max Planck Instituten in Göttingen (Dynamik und Selbstorganisation) en Mainz (Polymerforschung). Het is een initiatief van Detlef Lohse, zelf  ook lid van de Max Planck Gesellschaft, en zijn college prof Eberhard Bodenschatz, directeur van het Max Planck Institut in Göttingen. Het nieuwe onderzoekscentrum, dat nog dit jaar aan de slag gaat, wordt ondersteund door de stichting FOM en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO.

Infrastructuur en menselijk kapitaal

“Samen hebben we  een zeer krachtige infrastructuur voor experimenten. Zo kunnen we volledig ontwikkelde turbulentie onderzoek in de ‘Twente Taylor-Couette opstelling in Twente en de ‘U-Boot’ in Göttingen. De Duitse collega’s beschikken over een hoge-druk-windkanaal en wij over een ultrasnelle camera, de Brandaris”, licht Lohse toe. Op het gebied van micro- en nanofluidics heeft het MESA+ Instituut in Twente een grote naam: samenwerking met de collega’s in Mainz en Göttingen gaat bijvoorbeeld over biologische processen op kleine schaal: bijvoorbeeld in een chip met daarop levende cellen die een orgaan representeren: een organ-on-a-chip.

Prof. Eberhard Bodenschatz: “Naast de wetenschappelijke samenwerking en het delen van faciliteiten, gaat het ons in het nieuwe Max Planck Center vooral ook om het aantrekken van jonge getalenteerde wetenschappers. Bijvoorbeeld tenure trackers en post docs die de kans krijgen een eigen koers kunnen uitstippelen”.

Wereldklasse

“De Max Planck instituten zijn van wereldklasse. In het nieuwe Center kunnen we samen onderzoek doen op het scherpst van de snede”, aldus UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs. “Dat is een magneet voor toptalent. De komst van zowel het Max Planck Center als het volgende maand te openenen Project Center van het Fraunhofer Institut versterken de positie van de UT als kennishub van Nederland en Duitsland.”

De Max Planck Gesellschaft heeft 83 instituten, die hoogwaardig fundamenteel onderzoek uitvoeren in de natuur- en geesteswetenschappen de life sciences. Opgericht in 1948, zijn er 18 Nobelprijswinnaars voortgekomen uit de instituten. Onder meer bij de ETH in Zürich en EPFL in Lausanne is een Max Planck Center opgericht.  Voor het nieuwe Max Planck Center trekken de partners elk ruim een miljoen euro extra per jaar uit. De Stichting FOM en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steken er voor de komende vijf jaar ook een miljoen in. De looptijd van gaat tien jaar bedragen, met een tussentijdse review na vijf jaar. Binnenkort wordt het nieuwe Center feestelijk in gebruik genomen door de collegevoorzitter van de UT en de President van de Max Planck Gesellschaft.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin