HomeNieuwsGreen Team Twente favoriet bij Eco Marathon in Londen

Green Team Twente favoriet bij Eco Marathon in Londen Waterstofauto H2.Zero op weg naar podium

Green Team Twente gaat vanaf vrijdag 1 juli met de nieuwe waterstofauto H2.Zero de strijd aan met honderden studententeams uit heel Europa. Tijdens de Shell Eco Marathon, de grote Europese duurzaamheidsrace in Londen, mikt het team op een podiumplek. De voorbereidingen liepen gesmeerd. Green Team Twente is als één van de weinige Nederlandse teams favoriet in hun klasse (Urban Concept Class). 

De nieuwe waterstofauto van Green Team Twente is dit jaar flink verbeterd en is gebouwd voor het heuvelachtige parcours in Londen. De H2.Zero kan op de energiehoeveelheid uit een reep Snickers drie uur rijden.

Tijdens de Shell Eco Marathon is het de bedoeling zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof. De Europese editie van de race vindt dit jaar voor het eerst plaats rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. Voorheen was Ahoy in Rotterdam de locatie. Het nieuwe parcours kent veel steile hellingen en scherpe bochten. “Dat brengt voor ons nieuwe uitdagingen met zich mee”, zegt Hessel Bierma namens Green Team Twente. “Zo zit er een tweehonderd meter lange helling in het parcours, een steile afdaling en een bocht van 90 graden. Daar passen we ons ontwerp en onze auto natuurlijk op aan.”

Prima voorbereiding

Vorige maand reed het team al de EducEco Challenge in Frankrijk, waarbij het team succesvol presteerde. “Die wedstrijd gebruikten we vooral als voorbereiding op de Eco Marathon”, vertelt Hessel Bierma. “Een belangrijke test voor onze H2.Zero en die verliep uitstekend. We hebben zowel de rijstrategie als de afstelling van de auto verder geperfectioneerd.” Door de vele heuvels in het parcours rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen heeft het team de complete aandrijflijn van de vorige waterstofauto veranderd. Zo werden de versnellingsbak en buffer aangepast. “Ook de motorcontroller is aangepast waardoor we nu veilig regeneratief kunnen remmen, daarbij win je energie terug”, zegt Bierma.

Over Green Team Twente

Green Team Twente 2016 bestaat uit 17 studenten van verschillende disciplines. Het grootste deel studeert Electrical Engineering of Werktuigbouwkunde aan de UT, maar het team heeft ook studenten van de opleidingen Industrieel Ontwerpen, Scheikundige Technologie, Advanced Technology, Creative Technology en Technische Bedrijfskunde. Bij verschillende studies is het mogelijk de minor ‘Green Team Twente’ te volgen.

Meer over deze bacheloropleidingen op www.utwente.nl/bachelor 

Green Team Twente Young

Het team zet zich dit jaar opnieuw sterk in voor het promoten van duurzaamheid, techniek en waterstof als dé toekomstige brandstof, vooral bij jongeren.  Zo is er dit jaar een Green Team Twente Young met leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede.  Ook zij gaan naar de Eco Marathon in Londen en strijden daar in de Urban Concept Battery Electric Class.

Green Team Twente begint op 1 juli 2016 aan de Eco Marathon. Volg het team via www.greenteamtwente.nl en de social media.