UT emergy

Zie Nieuws

Studententeam Crib Soleil wint Sustain-a-battle Groenste Campusflat

Je energieverbruik meer dan halveren, binnen een maand. Dat lukte studenten van de Universiteit Twente in Sustain-a-battle, een competitie voor de meest energiebewuste en energiezuinige flat op de campus. Het team van Crib Soleil gaf in de finale op donderdag 12 mei twintig woongroepen te nakijken – om er na de gezamenlijke afterparty vandoor te gaan met een koelkast, een geldelijke bijdrage voor een huisfeest én de onderscheiding “meest sustainable campusbewoners van 2016”.

Sustain-a-battle, een samenwerkingsinitiatief tussen studievereniging Generatin, Woningstichting De Veste en de UT, maakt onderdeel uit van de Living Smart Campus; hierin wordt de campus van de UT benut voor verschillende experimenten op het gebied van ICT, health en duurzaamheid. 

living smart campus

Met duizenden mensen die er werken, recreëren of zelfs wonen is de campus een perfecte plaats om te experimenteren – en niet alleen in laboratoria en collegezalen. Want waarom zou je de compacte samenleving die de campus nu eenmaal is, niet ook zélf gebruiken als aanjager voor nieuwe ontwikkelingen? In het kader van de Living Smart Campus heeft de Universiteit Twente diverse projecten lopen die wetenschappelijk uitdagend én maatschappijgericht zijn, en waaraan bij voorkeur ook externe partijen meedoen, zodat de blik van buiten naar binnen is gericht. Eén project heeft – in de categorie ‘less is more’ – al resultaat geboekt: de strijd om de groenste campus-flat ofwel Sustain-a-battle.

lager pitje

Een maand lang namen studentenflats de moeite om hun energie- en vooral elektriciteitshuishouding op een lager pitje te zetten. Plannen werden gesmeed. Dag in, dag uit werd ieders verbruik vastgelegd. En om de spanning erin te houden, moest de concurrentie ook nog eens wekelijks inzage krijgen in de vorderingen – of tegenvallers.

Donderdagavond in de Vestingbar was het uur van de waarheid: grafieken en statistieken lagen ter finale beoordeling op tafel bij: Bram Entrop (ass. prof. sustainable building UT), Patricia Stronkhorst (gebiedsconsulent van Woningstichting De Veste), Belinda van Oosten (duurzaamheidsmanager van de Gemeente Enschede) en Ed Brinksma (rector magnificus UT).

kilowatt-teller

Soms bleek de jury lichtelijk geschokt – door een groep die vanaf het begin op kop lag als grootverkwister, dit wanhopig dacht te compenseren door overdag lauw bier te nuttigen en ’s nachts de toiletdeur op een kier te houden (om licht te besparen), zonder dat het in de rangschikking ook maar een meter had geholpen. Een andere keer was er blijde verrassing, omdat ijverig was gegoogeld van welk huishoudelijk apparaat de kilowatt-teller het meest uitsloeg: de wasmachine, het waterbed, of die sneaky bastard van een droger. En helemaal te spreken was de jury over de teams Beverburcht (derde plaats), Elftwee (tweede) en Crib Soleil (nummer een).

flatvergadering

De winnaars, goed voor een energiereductie van 22,91 kilowatt per dag, ofwel 59,3 % wisten bij monde van pitcher Menno Sytsma hun uitverkiezing als volgt veilig te stellen:

 “Toen de Wattcher geïnstalleerd was konden we beter dan verwacht achterhalen waar het stroomverbruik in huis vandaan komt. Op rustige dagen was het precies te zien wanneer iemand koffie had gezet of water had gekookt. De invloed van de wasmachine en droger op het dagelijks verbruik bleken veel groter dan verwacht, en van toasters en tosti-ijzers weten we de exacte getallen niet, omdat die bij voorbaat al verstopt waren. De maatregelen die we hadden getroffen om stroom te besparen, brachten ook voordelen uit onverwachte hoek met zich mee. De douchewekker bijvoorbeeld was iets waar achteraf erg positief op gereageerd is, omdat het in het ochtendritueel best handig is om door te hebben dat je niet te lang gaat douchen. Het koken van water is ook zo'n voorbeeld, met gepaste hoeveelheden water is de waterkoker ook sneller klaar. Op deze manier heeft de battle ons echt wel bewuster gemaakt van ons verbruik, maar ook buiten het stroomverbruik om hebben we een goede maand gehad. De twee vegetarische maaltijden per week zullen waarschijnlijk blijven en ook het plastic scheiden is minder moeite dan gedacht. Wat het allerbeste werkt om stroom te besparen is een goede sociale controle. Iedereen heeft elkaar wel een keer gewezen op een vergeten lamp, of apparaten die op stand-by staan. Door de duidelijke regels die we op een flatvergadering hebben afgesproken deed iedereen mee, alle neuzen stonden dezelfde kant op!”