HomeNieuwsProfessor De Winterprijs voor Jeannette Hofmeijer

Professor De Winterprijs voor Jeannette Hofmeijer

Tijdens de lustrumviering van de Dies Natalis van de Universiteit Twente werd vandaag de Professor De Winterprijs uitgereikt aan dr. Jeannette Hofmeijer.

Deze publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent, is een erkenning van excellent wetenschappelijk onderzoek en dient als stimulans voor het verder ontwikkelen van een wetenschappelijke loopbaan. Het is dit jaar de tiende keer dat de prijs werd uitgereikt.

Hofmeijer ontvangt de prijs voor het artikel Early EEG contributes to multimodal outcome prediction of postanoxic coma dat is gepubliceerd in het toonaangevend wetenschappelijke tijdschrift Neurology. In dit onderzoek laat ze zien dat je met behulp van EEG-metingen vele malen beter kunt voorspellen wat de uitkomst van een coma als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen zal zijn. Met de nu gebruikte methodes kun je bij slechts tien procent van de patiënten snel en betrouwbaar een correcte inschatting maken. Met een nieuwe methode – waarbij je een continue EEG-meting doet en kijkt naar de snelheid van het herstel van de hersenactiviteit – kun je dit in ongeveer vijftig procent van de gevallen. Hofmeijer toonde met de studie dus aan dat herstel in de tijd een betere indicator voor de ernst van de hersenbeschadiging is, dan één kortstondige meting op één tijdstip, zoals dat nu gebruikelijk is. 


Verbindende schakel

De jury van de Professor De Winterprijs schrijft dat het een excellent geschreven artikel is, dat is gepubliceerd in een toptijdschrift. Verder geeft de jury aan dat Hofmeijer, die haar werk als neuroloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem combineert met onderzoek aan de Universiteit Twente, een ideale verbindende schakel is tussen de medische praktijk en de academische wereld. “Haar onderzoek vertaalt niet alleen fundamenteel onderzoek naar de medische praktijk; het neemt ook een praktisch probleem uit de klinische praktijk als uitgangspunt. Dit past bij uitstek bij de missie van UT-onderzoeksinstituut MIRA dat excellent onderzoek en technologie als belangrijke katalysatoren ziet voor de verbetering van de gezondheidszorg.” 

Jeannette Hofmeijer

Na haar studies Geneeskunde en Filosofie specialiseerde Hofmeijer zich tot neuroloog en intensive care arts. In 2007 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2008 is ze werkzaam in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en bij de vakgroep Clinical Neurophysiology aan de Universiteit Twente. Hofmeijer publiceerde meer dan 75 wetenschappelijke artikelen. 

Professor De Winterprijs

De Professor De Winterprijs, genoemd naar de in 2005 overleden hoogleraar, is een internationale publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent. De prijs is bedoeld als erkenning voor excellent wetenschappelijk onderzoek en als stimulans voor het verder ontwikkelen van een wetenschappelijke loopbaan. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een oorkonde, wordt bekostigd uit het Professor De Winterfonds, een fonds op naam ingesteld bij het Universiteitsfonds Twente. Het fonds is mogelijk gemaakt door een donatie van wijlen mevrouw De Winter. Na haar overlijden in 2013 hebben haar erven, UT-alumnus Henk Hoving en zijn partner Thijs van Reijn, besloten de jaarlijkse donatie aan het Universiteitsfonds voort te zetten. Dit jaar werd de prijs voor de tiende keer uitgereikt. 

Professor De Winterbeurs

Naast de Professor De Winterprijs wordt er uit het Professor De Winterfonds ook jaarlijks de Professor De Winterbeurs uitgereikt. Deze beurs is bestemd voor excellente vrouwelijke studenten uit het buitenland die een masteropleiding aan de Universiteit Twente gaan volgen. De beurs, 7500 euro per jaar gedurende een periode van twee jaar, is dit jaar uitgereikt aan de van oorsprong Italiaanse Karen Abeniacar. Deze studente rondde aan de Turkse Sabancı universiteit haar bacheloropleiding Industrial Engineering af. Sinds dit collegejaar volgt ze in Twente de masteropleiding Industrial Engineering and Management.