HomeNieuwsMet een swipe-beweging van je alcoholprobleem af

Met een swipe-beweging van je alcoholprobleem af

Er is een app ontwikkeld die probleemdrinkers spelenderwijs helpt te stoppen of minderen met alcohol.

Op 10 november gaat een onderzoek naar de effectiviteit van de app, die Breindebaas is gedoopt, van start. De betrokken onderzoekers zijn nu op zoek naar deelnemers die de app een aantal weken willen gebruiken.

Een samenwerkingsverband, van de Universiteit Twente, Tactus Verslavingszorg, Saxion Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde de app en voert het onderzoek uit. Doel van de app is het doorbreken van onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden. Gebruikers van de app krijgen daarom foto’s van allerhande drankjes te zien en krijgen de simpele opdracht om de alcoholvrije drankjes met een ‘swipe-beweging’ naar zich toe te halen en de alcoholhoudende drankjes van zich af te duwen. Het is de bedoeling dat de deelnemers dit zo snel mogelijk doen, om zo onbewuste associaties af te leren. Gebruikers moeten de training twee keer per week tien minuten volgen en dat over een periode van drie weken. Door herhaaldelijk te trainen verandert het reactie- en denkpatroon in het brein, zo is de gedachte. 

Minder terugval

De app is gebaseerd op een bestaande en succesvolle training, die is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Marloes Postel, die het onderzoek leidt, is aangetoond dat de training in de verslavingskliniek zorgt voor zo’n 10 procent minder terugval na een jaar (een daling van de terugval van 50 naar 40 procent). “Dat is een heel goed resultaat in de verslavingszorg.” Met de app wil Postel de methode op een laagdrempelige manier voor een breed publiek toegankelijk maken. “Voor veel probleemdrinkers is de stap naar de reguliere verslavingszorg te groot.” Postel ziet de app op termijn overigens niet per se als een op zichzelf staande methode in de strijd tegen alcoholverslaving. “De app kan een onderdeel van een reguliere behandeling worden, of dienen als een toegangsinstrument tot de reguliere verslavingszorg.” 

Onderzoek

Op 10 november gaat een onderzoek naar het effect van de app van start. Belangrijkste vragen zijn of de app inderdaad leidt tot vermindering van het alcoholgebruik en de gebruikers er tevreden mee zijn. Iedereen die ouder is dan 18 jaar, die in het bezit is van een smartphone of een tablet en die zijn alcoholgebruik zou willen minderen, kan meedoen. Deelname aan het onderzoek is laagdrempelig. Deelnemers wordt gevraagd om drie keer een korte vragenlijst in te vullen en de app gedurende drie weken twee keer per week te gebruiken. In totaal kost deelname aan het onderzoek ongeveer anderhalf uur tijd. Geïnteresseerden kunnen zich tot 22 november aanmelden via www.breindebaasapp.nl. Onder de deelnemers worden vijf waardebonnen van 100 euro verloot.  

Instructiefilmpje voor het gebruik van de app

Het onderzoeksconsortium

Het onderzoeksproject is een samenwerkingsverband van Universiteit Twente, Tactus Verslavingszorg, Saxion Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam. Projectleider Marloes Postel is werkzaam bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie van UT-onderzoeksinstituut IGS en als senior onderzoeker bij Tactus Verslavingszorg. Nicole Somsen, masterstudente Psychologie, zal op dit onderwerp afstuderen. De app ontwikkeling werd financieel mede mogelijk gemaakt door NWO.