Kun je wetenschappelijk onderzoek samenvatten in een filmpje van slechts twintig seconden? Het antwoord is volmondig ja. Gisteren vond de afsluiting van de 20 Seconds Science videocompetitie op de Universiteit Twente plaats. Wetenschappers van onderzoeksinstituten MESA+ en MIRA waren uitgedaagd om extreem korte filmpjes te maken waarin ze hun onderzoek op een toegankelijke manier presenteren. In totaal leverde dit 26 aansprekende, vaak humoristische filmpjes op. Drie vielen er in de prijzen.
Het idee voor de videocompetitie ontstond enkele maanden geleden en is een initiatief van Albert van den Berg en Dave Blank, wetenschappelijk directeuren van MIRA en MESA+. De twee zien de filmpjes als een mooie nieuwe manier om wetenschappelijke resultaten aan een breder publiek te presenteren. Inspiratiebron voor de filmpjes is het 6 second science kanaal op internet. Zes seconden is volgens Van den Berg echter te kort. “Voor serieuze wetenschap heb je net iets meer tijd nodig.” Daarom is gekozen voor een maximale lengte van twintig seconden. Ook vanwege de fonetische uitspraak: Twente seconds science, in het Nederlands Twente ondersteunt wetenschap. De Regio Twente maakte de videocompetitie mede mogelijk.
In totaal zijn er voor de competitie 26 filmpjes gemaakt, waarin opvallend vaak met klei en met lego is gewerkt. De filmpjes gingen onder meer over de inzet van smart glasses om Parkinsonpatiënten te helpen bij het lopen, hoe je chronische wordende pijn vroeger kunt detecteren, onderzoek om luchtweerstand te verminderen en over de detectie van circulerende tumorcellen.
Drie prijzen
In de competitie waren drie prijzen te vergeven. Een publieksprijs, waarvoor het aanwezige publiek na de videovertoning in de Faculty Club op de campus va de Universiteit Twente kon stemmen, en twee juryprijzen. Een voor een filmpje afkomstig van MIRA-onderzoekers en een voor een filmpje gemaakt door MESA+-onderzoekers. De jury, bestaande uit Van den Berg en Blank, beoordeelde de filmpjes op de wetenschappelijke kwaliteit, de maatschappelijke relevantie, de kwaliteit van de film zelf en uiteraard op de humor.
Het publiek stemde in meerderheid voor een filmpje gemaakt door Rong Wang en Piet Dijkstra van de vakgroep Developmental BioEngineering. In hun filmpje was te zien hoe je met ‘injecteerbare pleisters’ kraakbeen kunt herstellen.
De juryprijs vanuit MIRA was bestemd voor Anne Leferink en Martijn Tibbe van de BIOS Lab-on-a-chip group, met een filmpje over het herstel van botweefsel na een breuk.
Erik-Jan Staat van de vakgroep Physics of Fluids won de MESA+ juryprijs met een filmpje over inktjetprinting.
Op de Facebook–pagina van 20 Seconds Science kun je alle filmpjes bekijken.