HomeNieuwsBetere voorspelling mogelijk welke IC-patiënt baat heeft bij vochttoediening

Betere voorspelling mogelijk welke IC-patiënt baat heeft bij vochttoediening Promotieonderzoek Benno Lansdorp

Extra vocht toedienen bij patiënten met een verstoorde bloedcirculatie op de IC kan de zuurstofvoorziening van weefsels en organen verbeteren. Bij een gedeelte van de patiënten kan het echter juist leiden tot allerhande schadelijke gevolgen en in het ergste geval zelfs tot het overlijden van de patiënt. Benno Lansdorp onderzocht hoe je beter kunt voorspelen welke groep patiënten baat heeft bij extra vocht en welke niet en hij toonde onder meer aan dat je nu al bij circa vijftien procent van de patiënten zeer nauwkeurig kunt voorspellen of toedienen van extra vocht gewenst is. Op 27 juni promoveert hij aan de Universiteit Twente op zijn onderzoek. 

Een groot gedeelte van de patiënten dat op Intensive Care ligt heeft een verstoorde bloedsomloop, waardoor de zuurstofvoorziening van weefsels en organen in gevaar kan komen. De eerste behandelstap is het toedienen van extra vocht, zodat het hart meer bloed kan rondpompen. Echter, bij ongeveer de helft van de IC-patiënten leidt toediening van vocht niet tot meer rondgepompt bloed en kan het juist schadelijke gevolgen hebben. Zo is eerder al aangetoond dat patiënten die teveel vloeistof krijgen toegediend langer aan de beademing liggen en zelfs een hogere kans op overlijden hebben. Je zou daarom van tevoren willen kunnen voorspellen welke patiënt gunstig zal reageren op vochttoediening en welke niet. In de praktijk is het echter niet eenvoudig om dit te voorspellen. 

Vijftien procent

In zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente, dat hij uitvoerde aan het Radboud UMC, heeft Benno Lansdorp gekeken hoe je beter vooraf kunt bepalen tot welk van deze groepen een individuele patiënt behoort. Als belangrijkste parameter onderzocht hij de variatie van de bloeddruk die ontstaat als gevolg van het beademen van de patiënt. Lansdorp liet onder meer zien dat je bij circa vijftien procent van de patiënten  zeer nauwkeurig kunt voorspellen of een patiënt wel of niet goed zal reageren. Bij een grote groep patiënten kan daarnaast de nauwkeurigheid van de voorspelling verbeterd worden door het onderzoek van Lansdorp. Verder heeft Lansdorp in zijn promotieonderzoek aangetoond dat de voorspellingen ook goed gedaan kunnen worden met een apparaatje dat de bloeddruk aan de vinger kan meten, hetgeen de meting vereenvoudigt en daarmee breder toegankelijk maakt. 

Onderzoek

Ir. Benno Lansdorp voerde zijn promotieonderzoek (dat valt onder de vakgroep Clinical Neurophysiology (CNPH) van UT-onderzoeksinstituut MIRA) uit aan het Radboud UMC. Bij zijn onderzoek werd Lansdorp begeleid door prof. dr. ir. Michel van Putten (Universiteit Twente) en prof. dr. Hans van der Hoeven en prof. dr. Peter Pickkers (beide Radboud UMC). Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de UT-opleiding Technische Geneeskunde. 

Noot voor de pers

Lansdorp verdedigt op 27 juni om 16.45 uur zijn proefschrift in Collegezaal 4 van Gebouw Waaier op de campus van de Universiteit Twente. Voor meer informatie, interviewverzoeken of een digitale versie van het proefschrift ‘Predicting fluid responsiveness in ICU patients; from physiology to bedside kunt u contact opnemen met UT-wetenschapsvoorlichter Joost Bruysters (06 1048 8228).