HomeNieuwsUniversiteit Twente heeft nieuwe methode ontwikkeld om bomen te meten

Universiteit Twente heeft nieuwe methode ontwikkeld om bomen te meten

Anahita Khosravipour van de faculteit ITC  van de Universiteit Twente heeft een methode ontwikkeld om gegevens over bomen te verzamelen. Namelijk met een laserstraal vanuit een helikopter. Met de laser bepaalt ze onder andere de hoogte, omvang, vorm, dichtheid, structuur en positie van bomen. Haar methode is vrij van ruis en nauwkeuriger, goedkoper en efficiënter dan bestaande manieren. Voor de bosbouw en klimaatonderzoek is het van groot belang om te kunnen meten hoeveel hout zich in een bos bevindt.

Khosravipour ontwikkelde een algoritme waardoor het meten van gegevens over bomen met lasers sterk is verbeterd. Met een team van onderzoekers testte Khosravipour haar nieuwe aanpak in een bos in de Franse Alpen. Met een helikopter vlogen ze zo’n 300 meter boven de grond, om met een laserscannersysteem op bomen te richten. Het laserlicht kaatst terug op wat deze onderweg tegenkomt. De sensor registreert het gereflecteerde licht, en zet alle metingen om in bruikbare gegevens. Khosravipour: "Een grote uitdaging was om ruis te elimineren. Dit heb ik opgelost door de bomen denkbeeldig op te delen in ‘schijven’ en aan deze schijven metingen te doen met de laserscanner. Zo krijg je een mooier en gelijkmatiger resultaat.” Het algoritme van Khosravipour is vrij verkrijgbaar en door iedereen te gebruiken.

Klimaat
Het inventariseren van gegevens over bomen is belangrijk voor onder andere de bosbouw (hoeveel hout vindt je in een bos?), maar ook voor het trekken van conclusies over het milieu en klimaat. “Door het meten aan bossen kunnen we bijvoorbeeld de opname van koolstofdioxide door die bossen vaststellen. Dat geeft ons belangrijke informatie over het klimaat.” Tot nu toe werd het meten van de bomen met de hand gedaan, of met satellieten. Die methodes zijn duurder, tijdrovender (met de hand) en minder nauwkeurig (satellieten).

Het algoritme is onderdeel van het promotieonderzoek van Anahita Khosravipour dat ze uitvoert onder begeleiding van prof. Andrew Skidmore van de vakgroep Natural Resources van de faculteit ITC van de Universiteit Twente.