HomeNieuwsKunstalvleesklier wint Herman Wijffels Publieksprijs 2013

Kunstalvleesklier wint Herman Wijffels Publieksprijs 2013

De kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic dong samen met twaalf andere genomineerde innovaties mee naar de Herman Wijffels Publieksprijs 2013. De afgelopen weken kon het publiek stemmen op de innovatie met de belangrijkste maatschappelijke impact. Met ruime voorsprong op de concurrentie won Inreda Diabetic de publieksprijs. Door de kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic verwachten diabetespatiënten zich ‘patiënt-af’ te voelen, omdat het volledig automatisch de bloedsuikerspiegel regelt. De prijs van € 5.000 is gesponsord door Teckle, de innovatieve service van de Rabobank.


De kunstmatige alvleesklier is uitgevonden in 2004 door Robin Koops, zelf diabetes type 1 patiënt, samen met twee vrienden: Joost Bonhof en Rob Koebrugge. In 2008 hebben Robin Koops en Wim Smit op basis van deze uitvinding het bedrijf Inreda Diabetic opgericht. De kunstalvleesklier dient automatisch insuline en glucagon toe terwijl de bloedglucosewaarde continu wordt gemonitord. Hiermee wordt meerdere keren per dag prikken, koolhydraten tellen en insuline spuiten voor diabetes type 1 patiënten verleden tijd. Alhoewel het principe van de uitvinding nog altijd hetzelfde is, heeft de kunstmatige alvleesklier qua grootte enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zoals afgebeeld in figuur 1 van archiefkast formaat in 2004 tot de grootte van een magnetron in 2008 en laptop formaat in 2011. Met de ontwikkeling van het huidige prototype ter grootte van een mobiele telefoon is het Inreda Diabetic nu als eerste ter wereld gelukt om het apparaat zodanig te verkleinen en te integreren dat het op korte termijn bereikbaar wordt voor de patiënt. In 2014 zal de kunstalvleesklier CE gemarkeerd worden. Dit betekent dat het apparaat officieel op de Europese markt toegelaten wordt. Vervolgens kan het medische hulpmiddel in 2015 daadwerkelijk op de markt worden gebracht.

Figuur 1. From left to right: the prototype 1 (2004), prototype 2 (2008), prototype 3 (2011), and prototype 4 (2013)

Om de kunstmatige alvleesklier straks toegankelijk te maken voor alle mensen met diabetes type 1, is Inreda Diabetic samenwerkingen aangegaan met verschillende organisaties. In 2008 is het AMC Amsterdam betrokken bij het innovatieproject om de werking van het apparaat aan te tonen in klinische studies. De eerste officiële klinische studies zijn uitgevoerd door Arianne van Bon, promovenda bij het AMC (inmiddels werkzaam bij Rijnstate). Naar aanleiding van de positieve resultaten zijn het AMC en Inreda Diabetic in 2012 een Europees project gestart genaamd PCDIAB in samenwerking met vijf andere organisaties: Medical University Graz, Novo Nordisk, Profil, Full Group en Universiteit Twente. In dit project is Inreda Diabetic verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het apparaat, terwijl AMC Amsterdam de klinische studies voorbereid en uitvoert. Vanuit de Universiteit Twente (Instituut IGS) is Ariane van Raesfeld, werkzaam bij het Netherlands Institute for Knowledge Intensive Entrepreneurship (NIKOS), verantwoordelijk voor de disseminatie van de kunstmatige alvleesklier alsmede de bedrijfsontwikkeling van het apparaat en de ondersteuning van het innovatienetwerk. Naast het Europese project werkt Inreda Diabetic nog samen met TNO voor de ontwikkeling van betere sensoren en het Diabetes Fonds om de kunstalvleesklier toegankelijk te maken voor alle diabetes type 1 patiënten in Nederland. Door haar eigen kracht te combineren met de expertises van anderen streeft Inreda Diabetic er naar om binnen korte termijn de kunstmatige alvleesklier bij de mensen thuis te brengen.