De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft 2,9 miljoen euro toegekend aan het onderzoeksprogramma ‘geleidende grensvlakken in isolerende oxides’ van UT-hoogleraar Hans Hilgenkamp. Zijn onderzoeksgroep, bestaande uit hoogleraren van onderzoeksinstituut MESA+ en onderzoekers van andere universiteiten, verricht volgens FOM excellent onderzoek op een gebied waarop de Nederlandse natuurkunde internationaal uitblinkt. Het wetenschappelijk en maatschappelijk belang van het onderzoek is daarbij duidelijk aanwezig.
FOM heeft in totaal 10,2 miljoen euro toegekend aan vijf onderzoeksgroepen die op hun terrein de beste zijn in Nederland. In elk onderzoeksprogramma bundelen dé specialisten van de verschillende Nederlandse kennisinstellingen hun krachten. De vijf gehonoreerde programma's zijn de winnaars in een zware competitie die afgelopen voorjaar startte met twaalf ingediende aanvragen voor Vrije FOM-programma's. Op basis van mondelinge presentaties, adviezen van commissies en een scherpe beoordeling door internationale experts van de wetenschappelijke kwaliteit van de aanvragen, heeft het bestuur van FOM de hoogst eindigende aanvragen gehonoreerd.
‘Geleidende grensvlakken in isolerende oxides’
Het onderzoeksprogramma aan de UT richt zich op verbindingen tussen metalen en zuurstof, die vaak elektrisch isolerend zijn. Sommige combinaties van dergelijke isolerende oxides hebben echter geleidende grensvlakken. Die geleiding is tweedimensionaal: elektronen kunnen wel langs het contactvlak bewegen maar niet in een derde richting. In dit programma willen de onderzoekers de eigenschappen van deze geleidende grensvlakken verder onderzoeken, met name gericht op hun toepassing in volgende generaties nano-elektronica en sensoren.
Binnen de Universiteit Twente zullen drie promovendi, postdoc-onderzoekers en onderzoekers Hans Hilgenkamp, Guus Rijnders, Wilfred van der Wiel, Alexander Brinkman, Dave Blank, Gertjan Koster en Mark Huijben werken aan het programma. Zij zijn allen wetenschappers van MESA+, het instituut voor nanotechnologie. Voor de UT alleen gaat het om een bedrag van 1,22 miljoen euro. De onderzoekers werken binnen het FOM-programma samen met onderzoekers van de universiteiten in Amsterdam (UvA), Nijmegen, Leiden en Delft en de totale subsidie bedraagt 2,9 miljoen euro.
Meer informatie over het onderzoeksprogramma’s is hier te vinden.