HomeNieuws'Zwevende Tapijtjes' in de race

'Zwevende Tapijtjes' in de race

Het team ‘Zwevende Tapijtjes’ van de Universiteit Twente, dat meedingt naar de Academische Jaarprijs 2007/2008, heeft een eerste vuurproef goed doorstaan. Op vrijdag 11 april moesten ze een fictief ‘Jeugdjournaal-item’ van maximaal vijf minuten voorbereiden en presenteren. Ze kregen daarbij feedback van tv-professionals.


De ‘genomineerdenmiddag’ in het Universiteitsmuseum Utrecht zette de teams die meedingen weer even op scherp: hoe leg ik mijn onderzoek uit aan een leek? Het Twentse team deed het erg goed, volgens deskundigen Lidwien Gevers van het NOS-journaal en documentairemaker Ton Zoet. Via een skateboard dat zonder wieltjes kan zweven, nam het team het publiek mee naar revolutionaire nieuwe manieren van opslag van informatie.


Het team aan de slag onder leiding van Leon Abelmann, tijdens de genomineerdenmiddag van de Academische Jaarprijs.

Foto Wiebe van der Veen


Het team aan de slag onder leiding van Leon Abelmann (rechts)


‘Zweven’ staat centraal in het voorstel dat het Twentse team voorbereidt. Gewoon een magneet laten zweven boven een stel andere magneten, dat blijkt onmogelijk. Met een supergeleider lukt het, maar alleen bij zeer lage temperaturen. De Twentse groep laat zien dat het met een nieuw materiaal ook lukt bij kamertemperatuur: een plaatje blijft boven de magneten zweven en kan ook bewegen. Niet alleen verbazingwekkend om te zien: het zou wel eens de drijvende kracht kunnen worden achter nieuwe manieren van informatieopslag!


Leon Abelmann wordt geinterviewd onder toeziend oog van tv-professionals

foto Wiebe van der Veen


Teamleider Leon Abelmann wordt geïnterviewd door Elektrotechniekstudent/’Jeugdjournaalreporter’ Harald Profijt. Documentairemaker Ton Zoet en NOS-verslaggever Lidwien Gevers (zittend, links) beoordelen de prestaties.


Multidisciplinair

Het team bestaat uit studenten, promovendi en stafleden van de groep Transducers Science & Technology (EWI/MESA+) van prof. Miko Elwenspoek, in samenwerking met de groep Instructietechnologie van prof. Ton de Jong (GW/IBR) en docent Ties Kragten, verbonden aan een Technasiumopleiding in Utrecht.

De eerstvolgende deadline is 1 mei, als de eindvoorstellen ingediend moeten worden.


Meer informatie over de UT-inzending op de speciale website van het team

Meer informatie over de academische jaarprijs: www.academischejaarprijs.nl